Suroviny
- sterilovaná cizrna 120 g
- vejce 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- bazalka 1 hrst
- parmazán 60 g
- mleté hovězí maso 400 g
- hladká celozrná špaldová mouka (nebo najemno namleté ovesné vločky) 20 g
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 4 storužky
- krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
- voda 200 ml
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cizrnu slijte a vsypte do nádoby mixéru na smoothie. Přidejte vejce, bylinky, strouhaný parmazán, sůl a pepř a rozmixujte. Přesypte do mísy, přidejte maso a mouku (nebo vločky) a promíchejte.
- Ze směsi odebírejte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a kuličky opékejte ze všech stran dozlatova, zhruba 4–5 minut na mírném stupni.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Oloupaný česnek podrťte nebo prolisujte. Opečené kuličky vyjměte z hrnce na talíř a do volného hrnce vsypte cibuli a česnek a také je orestujte dozlatova, zhruba 3–4 minuty na mírném stupni. Přidejte rajčata, vodu a vinný ocet a povařte 10 minut.
- Do rajčatové omáčky vraťte masové kuličky a vařte ještě 15–20 minut. Zbytek cizrny z plechovky můžete přidat do omáčky s kuličkami a povařit.
Zkuste i další recepty na masové kuličky