archiv Menu Gold

Cizrnové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami

Moje hodnocení
4x

Těstoviny s masovými kuličkami patří mezi oblíbená jídla nejen pro děti. Pokud se snažíte omezit spotřebu masa, můžete vyzkoušet verzi s kuličkami z cizrny. Luštěniny jsou plné bílkovin, ale hlavně skvěle chutnají.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • cizrna (sušená cizrna (např. Menu Gold)) 160 g
  • vejce 2 ks
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 70 ml
  • strouhanka 40 g
  • tučný tvrdý sýr (např. eidam nebo gouda) 40 g
  • česnek 2 stroužky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • sušené oregano nebo saturejka 1 lžička
  • těstoviny (špagety nebo linguine) 400 g

Omáčka

Postup přípravy

  1. Cizrnu večer zalijte studenou vodou a přes noc nechte nasáknout. Druhý den ji propláchněte, uvařte doměkka, slijte a nechte vychladnout.
  2. Rozmixujte ji dohladka a přidejte vejce, strouhanku, sýr, lisovaný česnek, olej, sůl a koření. Vše dobře promíchejte a tvořte menší kuličky, které dejte na 15 minut zapéct do trouby rozpálené na 180 stupňů.
  3. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu a připravte omáčku. Na olivovém oleji orestujte protlak s cukrem, přidejte drcená rajčata, sůl, pepř, oregano a zeleninový vývar, povařte na mírném ohni asi 10 minut.
  4. Těstoviny podávejte přelité omáčkou a cizrnovými kuličkami, navrch můžete přidat nastrouhaný sýr, verzi pro dospělé můžete oživit špetkou drceného chilli..

PRIMA TIP: Cizrna je nenadýmavá luštěnina vhodná pro celiaky. Má vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E, který pomáhá správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť, a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Je základní ingrediencí pro přípravu hummusu nebo falafelu, skvělá je i do polévek nebo do salátů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Menu Gold


Přečtěte si také

Recepty