Suroviny
- cizrna (sušená,např. Menu Gold) 160 g
- vejce 2 ks
- olivový olej 70 ml
- strouhanka 40 g
- sýr (tučný tvrdý sýr (např. eidam nebo gouda)) 40 g
- česnek 2 stroužky
- oregano (sušené nebo saturejka) 1 lžička
- těstoviny (špagety nebo linguine) 400 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- olivový olej 2 lžíce
- rajský protlak 40 g
- krájená rajčata (konzervovaná) 400 g
- zeleninový vývar 80 ml
- cukr 1 lžička
- oregano (sušené ) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cizrnu večer zalijte studenou vodou a přes noc nechte nasáknout. Druhý den ji propláchněte, uvařte doměkka, slijte a nechte vychladnout.
- Rozmixujte ji dohladka a přidejte vejce, strouhanku, sýr, lisovaný česnek, olej, sůl a koření. Vše dobře promíchejte a tvořte menší kuličky, které dejte na 15 minut zapéct do trouby rozpálené na 180 stupňů.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu a připravte omáčku. Na olivovém oleji orestujte protlak s cukrem, přidejte drcená rajčata, sůl, pepř, oregano a zeleninový vývar, povařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Těstoviny podávejte přelité omáčkou a cizrnovými kuličkami, navrch můžete přidat nastrouhaný sýr, verzi pro dospělé můžete oživit špetkou drceného chilli..
PRIMA TIP: Cizrna je nenadýmavá luštěnina vhodná pro celiaky. Má vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E, který pomáhá správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť, a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Je základní ingrediencí pro přípravu hummusu nebo falafelu, skvělá je i do polévek nebo do salátů.