Suroviny
- mletý hovězí krk nebo telecí maso 300 g
- mletá vepřová plec 300 g
- nadrobno nakrájený vepřový špek nebo neuzená slanina 60 g
- šunka prosciutto, nadrobno nakrájená 60 g
- hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 a 1/4 šálku
- sušené oregáno 2 lžičky
- fenyklová semínka 1,5 lžičky
- vločky sušeného drceného chilli 1 lžička
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- bílý chleba, najemno rozemletý v kuchyňském robotu 7 krajíců
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- ricotta (odkapaná v cedníku) 2/3 šálku
- Mléko 2 lžíce
- vejce, lehce ušlehaná 3 ks
- extra panenský olivový olej 6 lžic
- červené víno 1/4 šálku
- pasírovaná rajčata 4 šálky
- hovězí nebo telecí vývar 1 šálek
- nastrouhaný parmazán
Tyto kuličky, jež jsou příjemně slané, vzdušné a díky přidání vloček chilli též lehce pikantní, jsou skutečným ztělesněním šťastného italského jídla.
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí, vepřové, špek, prosciutto, petržel, oregano, fenyklové semínko, vločky chilli, římský kmín, nové koření a rozemletý chléb a řádně osolte a opepřete. Prsty důkladně promíchejte, dokud se suroviny nespojí, a dejte stranou. Ve druhé míse smíchejte ricottu, mléko a vejce a výsledek pomalu vmíchejte do masové směsi. Dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Dva pečicí plechy vymažte olejem a dejte stranou. Naběračkou na zmrzlinu naberte směs a z každé takové porce rukama vyválejte kuličky, které následně přendejte na vymazané plechy. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu 3 lžíce oleje. Poté do ní vložte polovinu připravených kuliček, které opékejte cca 10 minut dohněda, přičemž je během této doby čas od času obraťte.
- Když jsou hotové, přendejte kuličky na talíř a pánev vytřete. Tento postup opakujte se zbývajícím olejem a druhou polovinou masových kuliček. Potom do pánve vraťte kuličky z talíře společně se šťávou, kterou pustily. Přilijte víno a na vysokém plamenu vařte 2 minuty. Přimíchejte pasírovaná rajčata a vývar, přiveďte k varu a pánev přikryjte pokličkou. Nyní ji vložte do trouby a nechte péct cca 1 a půl hodiny, dokud nejsou kuličky měkké a nenasákly trochu omáčky.
- Hotové masové kuličky dejte do servírovací mísy a zalijte omáčkou. Posypte parmazánem a petrželovou natí a podávejte.