Suroviny
- mleté hovězí maso (mletý hovězí krk nebo telecí maso) 300 g
- vepřová plec (mletá ) 300 g
- špek (nadrobno nakrájený vepřový špek nebo neuzená slanina) 60 g
- prosciutto crudo (nadrobno nakrájená) 60 g
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 1 a 1/4 šálku
- oregano (sušené ) 2 lžičky
- fenyklová semínka 1,5 lžičky
- chilli (vločky sušeného drceného chilli) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- bílý chléb (najemno rozemletý v kuchyňském robotu) 7 krajíců
- ricotta (odkapaná v cedníku) 2/3 šálku
- mléko 2 lžíce
- vejce (lehce ušlehaná) 3 ks
- extra virgin olivový olej 6 lžic
- červené víno 1/4 šálku
- rajčata (pasírovaná ) 4 šálky
- vývar (hovězí nebo telecí ) 1 šálek
- strouhaný parmazán
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Tyto kuličky, jež jsou příjemně slané, vzdušné a díky přidání vloček chilli též lehce pikantní, jsou skutečným ztělesněním šťastného italského jídla.
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí, vepřové, špek, prosciutto, petržel, oregano, fenyklové semínko, vločky chilli, římský kmín, nové koření a rozemletý chléb a řádně osolte a opepřete. Prsty důkladně promíchejte, dokud se suroviny nespojí, a dejte stranou. Ve druhé míse smíchejte ricottu, mléko a vejce a výsledek pomalu vmíchejte do masové směsi. Dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Dva pečicí plechy vymažte olejem a dejte stranou. Naběračkou na zmrzlinu naberte směs a z každé takové porce rukama vyválejte kuličky, které následně přendejte na vymazané plechy. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu 3 lžíce oleje. Poté do ní vložte polovinu připravených kuliček, které opékejte cca 10 minut dohněda, přičemž je během této doby čas od času obraťte.
- Když jsou hotové, přendejte kuličky na talíř a pánev vytřete. Tento postup opakujte se zbývajícím olejem a druhou polovinou masových kuliček. Potom do pánve vraťte kuličky z talíře společně se šťávou, kterou pustily. Přilijte víno a na vysokém plamenu vařte 2 minuty. Přimíchejte pasírovaná rajčata a vývar, přiveďte k varu a pánev přikryjte pokličkou. Nyní ji vložte do trouby a nechte péct cca 1 a půl hodiny, dokud nejsou kuličky měkké a nenasákly trochu omáčky.
- Hotové masové kuličky dejte do servírovací mísy a zalijte omáčkou. Posypte parmazánem a petrželovou natí a podávejte.