Omáčka:
- cherry rajčata 5 větších ks
- paprička jalapeňo 1 střední ks
- česnek 2 stroužky
- červená cibule 1 malý ks
- zelená paprika 1/4 ks
- petrželka 1/2 hrsti listů
- máta 4 velké listy
- javorový sirup 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- kampotský bílý pepř 12 otočení mlýnkem
- sladká mletá paprika 1/4 lžičky
- harissa 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Maso:
- kuřecí stehno 2 ks
- sůl
- kampotský pepř (červený)
- sušené oregano
- drcený římský kmín
- tuk (kvalitní) 2 lžičky
Na dokončení:
- brambory (malé; před očištěním) 500 g
Postup přípravy:
- Všechny ingredience na omáčku vložte do food procesoru nebo mixéru a rozmixujte najemno.
- Malé brambory oloupejte a přepulte. Pokud máte větší kusy, pak je nakrájejte na čtvrtky. Brambory přesypte do střední mísy, nalijte do ní vodu a nechte je ve vodě opláchnout. Zároveň voda zabrání tomu, aby brambory do doby použití zhnědly.
- Kuřecí stehna důkladně ze všech stran osolte, opepřete, posypte sušeným oreganem a mletým římským kmínem. Dno vyššího středního hrnce, který budete později dávat do trouby, přiložte k pečicímu papíru a tužkou jemně obkreslete pár bodů, které nůžkami spojte. Vystřihnutím tak získáte něco jako „papilotí pokličku“.
- V tomto hrnci, který později budete dávat do trouby, rozpalte na vysoký stupeň kvalitní tuk. Do nahřátého oleje vložte obě stehna a z obou stran je opečte dozlatova. Zlatavá stehna vyjměte z hrnce, hrnec odstavte z indukce a opatrně do něj vsypte nakrájené brambory.
- Přilijte omáčku a brambory v ní důkladně zamíchejte. Na brambory obalené ze všech stran omáčkou položte stehna a do hrnce pak přes všechny suroviny přiložte vystřihnuté kolečko pečicího papíru. Přes boky hrnce pak ještě přeložte dva archy alobalu, který udrží páru v hrnci. Párou se totiž budou brambory a kuře péct, a tak si na konci vychutnáte parádní pokrm, který se dusil ve vlastní šťávě, a má tak hromadu chuti.
- Pečte na spodním roštu v troubě vyhřáté na 120 ˚C po dobu 2 hodin. Po této době hrnec vyjměte z trouby, velmi opatrně sejměte z hrnce alobal a pečicí papír (pozor na horkou páru) a ujistěte se, že jsou brambory měkké a kuře jde od kosti. Pokud ano, servírujte do talířů. Případně lze ještě znovu do hrnce vložit pečicí papír, přikrýt alobalem a dát do trouby ještě zapéct.
Pro tradiční postup na pečené kuře máme i videorecept, stačí si ho jen pustit!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečené kuře s máslem a zeleninou
Nebo mrkněte na další kuřecí pokrmy: