Hranolky:
- brambory (typu C) 1 kg
- voda 2 l
- ocet 2 lžíce
- slunečnicový olej 1,5 l
- sůl (dle chuti)
Sekané kuře:
- celé kuře (nebo stehna) 1 kg
- citronová šťáva 1 větší plod
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- rostlinný olej 2 lžíce
- majonéza 150 ml
- kari koření (Madras) 1 lžička
- citronová šťáva (na dochucení majonézy)
- sůl (dle chuti)
- sýr strouhaný (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Hranolky: Brambory oloupejte a nakrájejte ostrým nožem na hranolky. Nakrájené hranolky vložte do vroucí vody s octem a vařte 3 minuty. Následně hranolky sceďte a nechte je rozprostřené na utěrce nebo plechu vychladnout a oschnout.
- První smažení: Rozehřejte olej na cca 140 °C a smažte hranolky 3 minuty tak, aby změkly (neměly by zhnědnout). Poté je vyjměte a nechte vychladnout.
- Druhé smažení: Olej rozehřejte na 180 až 190 °C a smažte dozlatova. Hotové hranolky poznáte podle jemného syčení. Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce a osolte.
- Sekané kuře: Kuře vykostěte, osolte, pokapejte ho velkým množstvím citronové šťávy a přidejte tymián a rozmarýn. Nakonec ho potřete olejem a zavakuujte. Pokud nemáte k dispozici vakuovačku, maso vložte do potravinové fólie a nechte alespoň 4 hodiny odpočívat.
- Grilování na pánvi: Maso opečte na rozpálené pánvi s trochou oleje z obou stran (cca 3 minuty), přiklopte a nechte dojít dalších 5–7 minut na mírném ohni.
- Grilování na grilu: Grilujte na nepřímém žáru (cca 180 °C) pod poklopem přibližně 20 minut. Pro křupavou kůži dopečte krátce nad přímým plamenem.
- Mezitím si připravte kari omáčku. Stačí vyšlehat majonézu s kořením kari Madras a přidat trochu citronové šťávy. Nakonec osolte dle chuti.
- Ugrilované maso nasekejte na drobné kousky. Kuře podávejte na usmažených hranolcích posypané sýrem a kari majonézou.
Zdroj: Oldřich Matoušek / Bruxx
Pokud chcete, můžete si připravit hranolky i z trouby. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Hranolky z trouby
Nebo mrkněte na další zajímavé chuťovky z restaurací: