Kuře
- kuřecí prsa 600 g
- rozmarýn 3 snítky
- česnek 6 stroužků
- světlé pivo (ležák) 500 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Rajčátka
- cherry rajčátka (na větvičce) 400 g
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Brambory v popelu
Dip
- cibule (menší) 1 ks
- majonéza 150 g
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- citronová šťáva z 1 citronu
- med 3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
„Pivní marináda maso krásně zjemní a bylinky jako rozmarýn nebo tymián dodají jídlu svěží chuť. K bramborám nesmí chybět svěží dip s medem a citronem, který celé jídlo podtrhne a dodá mu letní nádech,“ říká Gabriela Havlová, šéfkuchařka z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience v Praze.
Postup přípravy
- Kuřecí prsa očistěte, česnek rozmáčkněte plochou nože. Maso osolte, opepřete a naložte do mísy s pivem, česnekem a rozmarýnem. Nechte marinovat minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Maso grilujte na rozpáleném grilu zhruba 4–5 minut z každé strany.
- Cherry rajčátka ponechte na větvičce, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte několik minut, dokud slupka nezačne praskat a rajčátka lehce nezměknou.
- Brambory důkladně omyjte a zabalte do alobalu spolu s nožem rozmačkaným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a trochou olivového oleje. Balíčky vložte do žhavého uhlí a pečte minimálně 40 minut (doba pečení se může lišit podle velikosti brambor). Při otevírání pozor na horkou páru!
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a cibulku zlehka orestujte dozlatova. Nechte chvíli vychladnout.
- V misce mezitím smíchejte majonézu, obě hořčice, citronovou šťávu a med. Přidejte orestovanou cibulku, dochuťte solí a pepřem. Výsledný dip by měl mít jemnou sladko-kyselou chuť.
PRIMA TIP: Před grilováním můžete také brambory vcelku předvařit a nechat vychladnout. Poté je zabalte do alobalu dle receptu výše a pečte v uhlíkách asi 15–20 minut.
Vyzkoušejte zážitek z pivního párování
Zážitek u stolu navíc můžete snadno povznést díky správnému výběru piva. „K tomuto jídlu se hodí pivo, které dobře doplní kombinaci jemného kuřecího masa, pečených brambor a lehce nasládlejší chuti grilovaných rajčat se sladkokyselým dipem. Zde není potřeba příliš experimentovat a ideální je sáhnout po správně nachlazeném plzeňském ležáku. Plzeň má jemnou hořkost, čerstvý charakter a krásně čistí patro mezi sousty. Nepřebije chuť masa ani dipu, a přitom příjemně osvěží,” říká pivní sommeliér Petr Lepiarský z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.
Jestliže ale chcete zážitek pojmout trochu více netradičně, nebojte se experimentovat. „Zajímavou volbou je také tmavý Kozel, který skvěle podtrhne právě sladčí chutě v receptu – tedy dip a ogrilovaná rajčátka. Dobře fungovat bude také pšeničné pivo. Jeho lehká ovocnost a kyselost skvěle doplní tymiánové brambory,” dodává pivní sommeliér.
Otestujte také grilovaná kuřecí křidýlka se sýrovým dipem podle návodného videoreceptu