Těsto:
- máslo 100 g
- cukr krupice 220 g
- vejce 6 ks
- polohrubá mouka 500 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- kůra z bio citronu 1 plod
- smetana (nejlépe 31%) 350 ml
- potravinářské barvivo (gelové)
Na ozdobení:
- bílá čokoláda 100 g
- cukrové perličky (dle chuti)
Postup přípravy:
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Mouku prosejte do misky a pak ji promíchejte s kypřicím práškem.
- Ve velké míse utřete máslo s cukrem a poté do něj zašlehejte žloutky jeden po druhém. Nyní přidejte nastrouhanou citronovou kůru a následně i polovinu sypké směsi. Promíchejte.
- Přidejte smetanu a zbylou sypkou směs a opět promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a jemně je zamíchejte do těsta, abyste ho načechrali – nejlépe to půjde tak, když nejprve zapracujete do těsta polovinu vyšlehaných bílků; ty směs lehce naředí a druhá část pak půjde lépe zapracovat, a těsto načechrat.
- Troubu dejte předehřívat na 180 °C. Hotové těsto rozdělte do 5 misek na 5 stejně velkých částí. Jednu část rovnoměrně rozprostřete na dno bábovky. Ostatní 4 části obarvěte potravinářským barvivem. Jednu nažluto, druhou načerveno, třetí namodro a poslední nazeleno.
- Postupně po jedné barvě vkládejte těsto do cukrářského sáčku a nanášejte ho do bábovkové formy tak, abyste vytvořili duhu. Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji při 180 °C zhruba 50 minut. To, zda je bábovka hotová, poznáte tak, že když do ní zapíchnete špejli, vytáhnete ji suchou. Pokud špejli vytáhnete mokrou, pečte bábovku ještě několik minut.
- Hotovou bábovku nechte ve formě chvíli vystydnout a poté ji vyklopte na prkénko. Vychladlou bábovku polijte bílou čokoládou a posypte perličkami.
Další recepty na skvělé bábovky:
Nebo můžete vyzkoušet klasickou tvarohovou podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE