Neplecha na plechu

Duhová třená bábovka s polevou z bílé čokolády

Moje hodnocení
1x

Vláčná domácí bábovka? Tak na tu nedáme dopustit! Občas je ale příjemné vyzkoušet nový recept, který tuto klasiku lehce ozvláštní. Jako v tomto případě, kdy se do těsta přidávají hned čtyři různá potravinářská barviva. Na první pohled se tato bábovka jeví jako klasická, ozdobená čokoládou. Ale po rozkrojení vás čeká to pravé překvapení. Vyzkoušíte duhovou bábovku?

1 porce
90 minut
česká

Těsto:

Na ozdobení:

Postup přípravy:

  1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Mouku prosejte do misky a pak ji promíchejte s kypřicím práškem.
  2. Ve velké míse utřete máslo s cukrem a poté do něj zašlehejte žloutky jeden po druhém. Nyní přidejte nastrouhanou citronovou kůru a následně i polovinu sypké směsi. Promíchejte.
  3. Přidejte smetanu a zbylou sypkou směs a opět promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a jemně je zamíchejte do těsta, abyste ho načechrali – nejlépe to půjde tak, když nejprve zapracujete do těsta polovinu vyšlehaných bílků; ty směs lehce naředí a druhá část pak půjde lépe zapracovat, a těsto načechrat.
  4. Troubu dejte předehřívat na 180 °C. Hotové těsto rozdělte do 5 misek na 5 stejně velkých částí. Jednu část rovnoměrně rozprostřete na dno bábovky. Ostatní 4 části obarvěte potravinářským barvivem. Jednu nažluto, druhou načerveno, třetí namodro a poslední nazeleno.
  5. Postupně po jedné barvě vkládejte těsto do cukrářského sáčku a nanášejte ho do bábovkové formy tak, abyste vytvořili duhu. Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji při 180 °C zhruba 50 minut. To, zda je bábovka hotová, poznáte tak, že když do ní zapíchnete špejli, vytáhnete ji suchou. Pokud špejli vytáhnete mokrou, pečte bábovku ještě několik minut.
  6. Hotovou bábovku nechte ve formě chvíli vystydnout a poté ji vyklopte na prkénko. Vychladlou bábovku polijte bílou čokoládou a posypte perličkami.

Další recepty na skvělé bábovky:

Nebo můžete vyzkoušet klasickou tvarohovou podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty