Suroviny
- vejce 3 ks
- zakysaná smetana 200 g
- máslo (pokojové teploty) 150 g
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 100 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 200 g + 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- pekanové ořechy 1 hrst
- moučkový cukr
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vyndejte je proto včas z lednice.
- Oddělte bílky od žloutků.
- Vyšlehejte máslo s cukrem (200 g) do světlého krému (asi 10 minut). Pak do této směsi postupně zašlehejte vaječné žloutky a vanilkový extrakt.
- V jiné míse smíchejte prosáté mouky s kypřicím práškem a jedlou sodou. Střídavě do máslové směsi zapracujte zakysanou smetanu a sypkou směs.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh. Pak do něj zašlehejte 2 lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh natřikrát jemně vmíchejte stěrkou do těsta.
- Formu poprvé pro jistotu vymažte máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní zamíchejte skořici a nahrubo nasekané pekanové ořechy.
- Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak skořicovou směs a nakonec zbytek světlé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí.
- Bábovku dejte péct na 160 °C do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte ji asi 40 minut, zdali je hotová, vyzkoušejte špejlí.
Voňavá bábovka se skořicí a pekanovými ořechy Zdroj: Coolinářka