Suroviny
- vejce 3 ks
- cukr krupice 200 g
- olej (olej (např. řepkový)) 200 ml
- mrkev (oloupaná mrkev) 300 g
- pomerančová kůra (nastrouhaná kůra z pomeranče) 80 g
- mleté mandle
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 50 g
- kypřicí prášek (prášek do pečiva) 10 g
- sůl (špetka soli)
Postup přípravy
- Všechny ingredience vytáhněte z lednice aspoň 1 hodinu před začátkem pečení, aby měly pokojovou teplotu.
- Mrkev oloupejte a na struhadle nastrouhejte najemno. Dejte chvilku stranou.
- Troubu rozpalte na 170 °C a formu na bábovku vymažte másle, vysypejte hrubou moukou a přebytečnou mouku z formy vyklepejte.
- Do mísy mixéru dejte vejce a cukr. Šlehejte, dokud nevznikne světlá a nadýchaná vaječná pěna, bude to trvat asi 8–10 minut.
- Poté rychlost mixéru nechte na nejvyšší otáčky a postupně pramínkem přilévejte olej. Přidejte nastrouhanou mrkev, nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte cukrářskou špachtlí.
- Do těsta přidejte mleté mandle, prosejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Vše pak zlehka promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Těsto na bábovku přelijte do formy a dejte péct do trouby asi 45–50 minut. Jestli máte bábovku upečenou poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a po vytažení bude suchá.
- Upečenou bábovku nechte vychladnout asi 10 minut a poté ji vyklopte z formy ven. Bábovku před podáváním můžete jen pocukrovat a nebo polít rozpuštěnou čokoládou.