Mrkvová bábovka s citronovou polevou z bílé čokolády

Moje hodnocení
5x

Mrkvový dort, hovorově také mrkváč, je známá klasika, kterou jistě všichni znáte. Co tedy tentokrát zkusit něco trochu jiného a spojit tento oblíbený moučník s českou klasikou? Máme pro vás mrkvovou bábovku s polevou!

10 porcí
90 minut

Suroviny

  • máslo (změklé máslo) 80 g
  • cukr 115 g
  • vejce (vejce z volného chovu) 3 ks
  • strouhaná mrkev 300 g
  • mletý mák (plnotučné mléko) 50 g
  • mleté oříšky (lískové) 50 g
  • hladká mouka 215 g
  • prášek do pečiva (bez fosfátů) 2 lžičky
  • jedlá soda 2 špetky
  • lískové oříšky 1 hest
  • mletá skořice 2 lžičky
  • kůra z poloviny bio citronu

Poleva

Postup přípravy

  1. Postup na bábovku: Ve větší míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem do pěny.
  2. Přidejte žloutky a zašlehejte.
  3. Dále přidejte mrkev, mouku, mleté oříšky, prášek do pečiva, sodu a pomocí stěrky spojte.
  4. Přidejte mléko a bílky (bílky můžete předem vyšlehat ve sníh) a opět důkladně promíchejte.
  5. Nakonec přimíchejte citronovou kúru, skořici a celé lískové oříšky.
  6. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  7. Pečte v troubě rozehřáté na 175 °C až 50–60 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
  8. Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.
  9. Postup na polevu: V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  10. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany bílou čokoládu.
  11. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
  12. Následně přilijte citronovou šťávu a opět zamíchejte.
  13. Postup na dokončení: Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou z bílé čokolády a citronu.
  14. Dozdobit můžete např. mrkvičkami z marcipánu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty