Suroviny
- máslo (změklé ) 80 g
- cukr 115 g
- vejce (z volného chovu) 3 ks
- mrkev (strouhaná ) 300 g
- plnotučné mléko 50 g
- lískové ořechy (mleté oříšky (lískové)) 50 g
- hladká mouka 215 g
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 2 lžičky
- jedlá soda 2 špetky
- lískové ořechy 1 hest
- mletá skořice 2 lžičky
- citronová kůra (bio ) z 1/2 citronu
Poleva
- smetana ke šlehání 100 ml
- bílá čokoláda (kvalitní ) 100 g
- citronová šťáva 50 ml
Postup přípravy
- Postup na bábovku: Ve větší míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem do pěny.
- Přidejte žloutky a zašlehejte.
- Dále přidejte mrkev, mouku, mleté oříšky, prášek do pečiva, sodu a pomocí stěrky spojte.
- Přidejte mléko a bílky (bílky můžete předem vyšlehat ve sníh) a opět důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte citronovou kúru, skořici a celé lískové oříšky.
- Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
- Pečte v troubě rozehřáté na 175 °C až 50–60 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
- Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.
- Postup na polevu: V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
- Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany bílou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
- Následně přilijte citronovou šťávu a opět zamíchejte.
- Postup na dokončení: Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou z bílé čokolády a citronu.
- Dozdobit můžete např. mrkvičkami z marcipánu.
Mrkvová bábovka s citronovou polevou z bílé čokolády 2 Zdroj: Mamachef