Svatava Vašková pro Kulinaria.cz

Kefírová mramorová bábovka – dokonalý moučník nejen na neděli

Moje hodnocení
1x

Každá rodina má v zásobě recept na tu nejlepší bábovku pod sluncem. Moučník, který nikdy nezklame, ke kávičce, k snídani, pro návštěvu... Bábovka se hodí vždy! A pokud ten svůj recept teprve hledáte nebo chcete prostě obměnu, vyzkoušejte tuto šťavnatou kefírovou bábovku.

12 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, včas je vyndejte z lednice. Oddělte bílky od žloutků. Do kefíru zamíchejte vaječné žloutky, olej a vanilkový extrakt.
  2. V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Střídavě do tekuté směsi zapracujte ruční metlou sypkou směs.
  3. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je elektrickým šlehačem v tuhý sníh. Zašlehejte do něj dvě lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh natřikrát jemně stěrkou vmíchejte do těsta.
  4. Formu pro jistotu vymažte máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní zamíchejte kakao (můžete naředit trochou dalšího kefíru). Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak tmavou směs, světlou, a nakonec zbytek tmavé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí.
  5. Bábovku dejte péct na 170 stupňů do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte asi 40 minut, propečení otestujte špejlí.

Vyzkoušejte také jednoduchou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Luxusní a půvabná forma na bábovku Guardini Marissa Sweet Magic 24 cm se jistě stane rodinným dědictvím po několik generací. Tělo formy je vyrobeno ze silnostěnného litého kovaného hliníku pro dokonalý rozvod tepla a dlouholetou trvanlivost. Díky prémiovému nepřilnavému povrchu bábovku snadno vyklepnete a formu během okamžiku dokonale vyčistíte.

Cena 815 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková pro Kulinaria.cz


Přečtěte si také

Recepty