Suroviny
- kefír 300 ml
- cukr krupice 200 g + 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- olej 150 ml
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- vejce 2 ks
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- kakao (holandského typu) 1 a 1/2 lžíce
Postup přípravy
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, včas je vyndejte z lednice. Oddělte bílky od žloutků. Do kefíru zamíchejte vaječné žloutky, olej a vanilkový extrakt.
- V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Střídavě do tekuté směsi zapracujte ruční metlou sypkou směs.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je elektrickým šlehačem v tuhý sníh. Zašlehejte do něj dvě lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh natřikrát jemně stěrkou vmíchejte do těsta.
- Formu pro jistotu vymažte máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní zamíchejte kakao (můžete naředit trochou dalšího kefíru). Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak tmavou směs, světlou, a nakonec zbytek tmavé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí.
- Bábovku dejte péct na 170 stupňů do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte asi 40 minut, propečení otestujte špejlí.
Vyzkoušejte také jednoduchou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Luxusní a půvabná forma na bábovku Guardini Marissa Sweet Magic 24 cm se jistě stane rodinným dědictvím po několik generací. Tělo formy je vyrobeno ze silnostěnného litého kovaného hliníku pro dokonalý rozvod tepla a dlouholetou trvanlivost. Díky prémiovému nepřilnavému povrchu bábovku snadno vyklepnete a formu během okamžiku dokonale vyčistíte.
Cena 815 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.