Sladká severská kuchařka

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie

Moje hodnocení
5x

Loni v létě, když jsme byli v Göteborgu, zahlédla jsem v několika kavárnách kynuté motance s citronem a mákem. Doma jsem tuhle kombinaci jen tak ze zvědavosti vyzkoušela a vůbec nechápu, proč jsem takové šneky neupekla dřív! Jsou nadýchaní, lehounce kyselkaví, pokrytí citronovým sirupem a nakonec obalení v cukrové přikrývce. A ještě díky makovým zrníčkům příjemně křupou. Jestli je mák a citron vaše chuťová paleta, rozhodně se do nich pusťte!

15 porcí
120 minut
skandinávská

Kynuté těsto

Citronová náplň

Citronový sirup

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Kynuté těsto: Mléko ohřejte v hrnci, aby bylo vlažné.
  2. Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte je mlékem a rozmíchejte. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto ručně nebo v kuchyňském robotu s nástavcem typu hák, trvá to 5–10 minut. Mělo by být hladké a odlepovat se od stěn mísy. Pokud těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
  3. Hotové těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Mezitím si připravte citronovou náplň a sirup.
  4. Citronová náplň: Máslo rozpusťte a promíchejte s cukrem a citronovou kůrou. Vložte na půl hodiny do lednice, aby náplň mírně ztuhla a získala roztíratelnou konzistenci.
  5. Citronový sirup: Do hrnce nalijte citronovou šťávu, přidejte cukr a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechte pár minut probublávat a pak odstavte. Před použitím nechte sirup mírně zchladnout.
  6. Dokončení: Pečicím papírem vyložte 2 plechy.
  7. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše vyválejte na plát o rozměru 40 × 40 cm. Na jednu polovinu rozetřete citronovou náplň a přeložte tak, že získáte obdélník 40 × 20 cm. Ostrým nožem ho rozkrájejte přibližně na 15 proužků. Každý proužek zamotejte do podoby šneka a skládejte na plechy.
  8. Šneky překryjte utěrkou a nechte dalších 30–45 minut kynout, aby zvětšili svou velikost. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
  9. Vykynuté šneky pečte asi 15 minut, aby měly zlatavou barvu. Každý plech pečte zvlášť, aby se upekly rovnoměrně.
  10. Po upečení šneky pomašlujte citronovým sirupem a nechte je 10 minut chladnout. Nakonec je, ještě vlažné, obalte v cukru. Cukr nasypejte do misky a vršek šneků v něm obalte.
PRIMA TIP: Citrony použijte celé, kůru i šťávu, proto zkuste sehnat ty s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě. I tak je ale před použitím pořádně umyjte v teplé vodě.

Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sladká severská kuchařka

Kristina Lund Sladká severská kuchařka

Vydejte se se mnou na voňavou cestu severským pečením. Sladká severská kuchařka vás provede tradičními recepty všech severských zemí. Od dalekého Grónska na dechberoucí Island a odtud rovnou do Skandinávie – do Dánska, Finska, Norska a Švédska.

Nad hrníčkem kávy se začtěte do kulinářských tradic severských zemí a upečte si autentické recepty plné hřejivé vůně skořice a kardamomu. Kniha je pomyslným pokračováním mé prvotiny FIKA, sladká švédská kuchařka, která poprvé vyšla v roce 2018 a stále nachází své věrné čtenáře (a pekaře).

Kuchařku můžete koupit na mém e-shopu Děvče u plotny.


Přečtěte si také

Recepty