Kynuté těsto
- plnotučné mléko 250 ml
- droždí 20 g
- máslo (pokojové teploty) 50 g
- cukr krupice 80 g
- sůl 1 velká špetka
- mák (celý) 25 g
- hladká mouka 400 g
Citronová náplň
- máslo 70 g
- cukr krupice 50 g
- citronová kůra ze 2 citronů
Citronový sirup
- citronová šťáva ze 2 citronů (asi 80 ml)
- cukr krupice 25 g
Na dokončení
- cukr krupice (jemný) 100 g
Postup přípravy
- Kynuté těsto: Mléko ohřejte v hrnci, aby bylo vlažné.
- Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte je mlékem a rozmíchejte. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto ručně nebo v kuchyňském robotu s nástavcem typu hák, trvá to 5–10 minut. Mělo by být hladké a odlepovat se od stěn mísy. Pokud těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
- Hotové těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Mezitím si připravte citronovou náplň a sirup.
- Citronová náplň: Máslo rozpusťte a promíchejte s cukrem a citronovou kůrou. Vložte na půl hodiny do lednice, aby náplň mírně ztuhla a získala roztíratelnou konzistenci.
- Citronový sirup: Do hrnce nalijte citronovou šťávu, přidejte cukr a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechte pár minut probublávat a pak odstavte. Před použitím nechte sirup mírně zchladnout.
- Dokončení: Pečicím papírem vyložte 2 plechy.
- Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše vyválejte na plát o rozměru 40 × 40 cm. Na jednu polovinu rozetřete citronovou náplň a přeložte tak, že získáte obdélník 40 × 20 cm. Ostrým nožem ho rozkrájejte přibližně na 15 proužků. Každý proužek zamotejte do podoby šneka a skládejte na plechy.
- Šneky překryjte utěrkou a nechte dalších 30–45 minut kynout, aby zvětšili svou velikost. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Vykynuté šneky pečte asi 15 minut, aby měly zlatavou barvu. Každý plech pečte zvlášť, aby se upekly rovnoměrně.
- Po upečení šneky pomašlujte citronovým sirupem a nechte je 10 minut chladnout. Nakonec je, ještě vlažné, obalte v cukru. Cukr nasypejte do misky a vršek šneků v něm obalte.
PRIMA TIP: Citrony použijte celé, kůru i šťávu, proto zkuste sehnat ty s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě. I tak je ale před použitím pořádně umyjte v teplé vodě.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou