Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Citronový chlebíček s mákem

Moje hodnocení
20x

Jsou dezerty, které pečete na určitou příležitost, a dezerty, které můžete péct kdykoliv, protože vás vždycky potěší. Tenhle citronový chlebíček působí obzvlášť konejšivým dojmem a zachrání deštivé odpoledne, průšvih v práci, sychravé ráno i špatnou náladu. Helen, spoluautorka knihy Sladké Yotama Ottolenghiho, by si citronový chlebíček s mákem vzala na pustý ostrov.

8 porcí
90 minut

Těsto

Glazura

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nebo papír zmačkejte, rozložte a vložte do formy. Máslo rozehřejte, vmíchejte mák a citronovou kůru a odstavte.
  2. Vejce a cukr ušlehejte do hladké husté pěny. Přilijte smetanu a šlehejte další 2 minuty do zhoustnutí. Prosejte navrch mouku, přimíchejte kypřicí prášek a sůl a pomocí špachtle zapracujte do vaječné pěny. Zlehka prošlehejte a přidejte máslo s mákem.
  3. Těsto přesuňte do připravené formy a pečte asi 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá.
  4. Zhruba po 45 minutách pečení chlebíčku začněte připravovat glazuru. Moučkový cukr prosejte do misky a zašlehejte do něj pomocí metliček nebo vidličky citronovou šťávu, až vznikne hladká poleva.
  5. Upečený chlebíček vytáhněte, přelijte svrchu glazurou, nechte ho zchladnout ve formě a pak opatrně vyjměte pomocí pečicího papíru. Sloupněte ho a podávejte.

PRIMA TIP: Moučník můžete upéct i ve formách na minichlebíčky (9 × 6 × 4 cm) nebo na muffiny. Pak zkraťte dobu pečení na 20–25 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty