Těsto
- máslo 75 g
- mák (mletý ) 10 g
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřených citronů) ze 3 citrónů
- vejce (velká ) 3 ks
- cukr krupice 200 g
- smetana ke šlehání 120 ml
- hladká mouka 170 g
- máslo (na vymazání formy)
- sůl 1/4 lžičky
Glazura
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C, formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nebo papír zmačkejte, rozložte a vložte do formy. Máslo rozehřejte, vmíchejte mák a citronovou kůru a odstavte.
- Vejce a cukr ušlehejte do hladké husté pěny. Přilijte smetanu a šlehejte další 2 minuty do zhoustnutí. Prosejte navrch mouku, přimíchejte kypřicí prášek a sůl a pomocí špachtle zapracujte do vaječné pěny. Zlehka prošlehejte a přidejte máslo s mákem.
- Těsto přesuňte do připravené formy a pečte asi 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá.
- Zhruba po 45 minutách pečení chlebíčku začněte připravovat glazuru. Moučkový cukr prosejte do misky a zašlehejte do něj pomocí metliček nebo vidličky citronovou šťávu, až vznikne hladká poleva.
- Upečený chlebíček vytáhněte, přelijte svrchu glazurou, nechte ho zchladnout ve formě a pak opatrně vyjměte pomocí pečicího papíru. Sloupněte ho a podávejte.
PRIMA TIP: Moučník můžete upéct i ve formách na minichlebíčky (9 × 6 × 4 cm) nebo na muffiny. Pak zkraťte dobu pečení na 20–25 minut.