Najděte si recept
Na co máte chuť?

Citronový chlebíček s mákem
Suroviny (8–12 porcí)
Těsto:
- máslo 75 g
- mletý mák 10 g
- strouhaná kůra ze 3 chemicky neošetřených citronů
- velká vejce 3 ks
- cukr krupice 200 g
- smetana ke šlehání 120 ml
- hladká mouka 170 g
- kypřicí prášek 1 a 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- máslo na vymazání formy
Glazura:
- cukr moučka 100 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C, formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nebo papír zmačkejte, rozložte a vložte do formy. Máslo rozehřejte, vmíchejte mák a citronovou kůru a odstavte.
- Vejce a cukr ušlehejte do hladké husté pěny. Přilijte smetanu a šlehejte další 2 minuty do zhoustnutí. Prosejte navrch mouku, přimíchejte kypřicí prášek a sůl a pomocí špachtle zapracujte do vaječné pěny. Zlehka prošlehejte a přidejte máslo s mákem.
- Těsto přesuňte do připravené formy a pečte asi 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá.
- Zhruba po 45 minutách pečení chlebíčku začněte připravovat glazuru. Moučkový cukr prosejte do misky a zašlehejte do něj pomocí metliček nebo vidličky citronovou šťávu, až vznikne hladká poleva.
- Upečený chlebíček vytáhněte, přelijte svrchu glazurou, nechte ho zchladnout ve formě a pak opatrně vyjměte pomocí pečicího papíru. Sloupněte ho a podávejte.
PRIMA TIP: Moučník můžete upéct i ve formách na minichlebíčky (9 × 6 × 4 cm) nebo na muffiny. Pak zkraťte dobu pečení na 20–25 minut.
Sladké
Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.
Vydalo nakladatelství Slovart.