Suroviny
- hladká mouka 225 g
- jedlá soda 1/4 lžičky
- cukr krupice 100 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- mák 3 lžíce
- máslo 75 g
- bílý jogurt 180 g
- plnotučné mléko 40 ml
- vejce 1 ks
Poleva
- moučkový cukr 150 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte mouku, prášek, sodu, cukr, kůru a mák.
- Máslo rozehřejte a promíchejte s jogurtem a mlékem, nakonec vmíchejte vejce. Směs přilijte k suchým přísadám a gumovou stěrkou promíchejte, až se spojí a nebudou v něm kousky suché mouky. Ale nemíchejte těsto příliš, muffiny by byly tuhé.
- Těsto nechte nejméně 3 minuty chladit v ledničce, opět je to kvůli jeho nadýchanosti. Troubu předehřejte na 200 °C a důlky ve formě vyložte papírovými košíčky a téměř úplně naplňte těstem. Pokud těstem nevyplníte všech 12 důlků (někdy vyjde jen na 10), do zbylých důlků vlijte vroucí vodu, v troubě se pak vytvoří pára a muffiny nebudou na povrchu tuhé.
- Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak její teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě 10 až 15 minut, až muffiny vyběhnou a špejle vpíchnutá do středu těsta bude po vytažení suchá, bez vlhkých drobků.
- Zatímco se muffiny pečou, promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a po vytažení z trouby zakapejte ještě teplé muffiny polevou nebo je do ní namočte.
Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE