Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Moje hodnocení
1x

Muffiny patří k americké snídani – zejména ty s velkými „kanadskými“ borůvkami. Jsou asi nejoblíbenějším malým dezertem, rychle se je naučí péct i děti a stejně rychle se rozšířily i do světa. Navíc mají snad tisíce možných variací včetně slaných. Tyhle jsou lehké, jarní, svěží.

12 porcí
60 minut
americká

Suroviny

Poleva

Postup přípravy

  1. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek, sodu, cukr, kůru a mák.
  2. Máslo rozehřejte a promíchejte s jogurtem a mlékem, nakonec vmíchejte vejce. Směs přilijte k suchým přísadám a gumovou stěrkou promíchejte, až se spojí a nebudou v něm kousky suché mouky. Ale nemíchejte těsto příliš, muffiny by byly tuhé.
  3. Těsto nechte nejméně 3 minuty chladit v ledničce, opět je to kvůli jeho nadýchanosti. Troubu předehřejte na 200 °C a důlky ve formě vyložte papírovými košíčky a téměř úplně naplňte těstem. Pokud těstem nevyplníte všech 12 důlků (někdy vyjde jen na 10), do zbylých důlků vlijte vroucí vodu, v troubě se pak vytvoří pára a muffiny nebudou na povrchu tuhé.
  4. Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak její teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě 10 až 15 minut, až muffiny vyběhnou a špejle vpíchnutá do středu těsta bude po vytažení suchá, bez vlhkých drobků.
  5. Zatímco se muffiny pečou, promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a po vytažení z trouby zakapejte ještě teplé muffiny polevou nebo je do ní namočte.

Vyzkoušejte také jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty