Suroviny
- droždí (čerstvé nebo 13 g sušeného) 25 g
- plnotučné mléko (zahřáté ) 250 ml
- máslo (rozpuštěné a trochu vychladlé ) 80 g
- cukr krupice 40 g
- pšeničná chlebová mouka (hladká ) 400–500 g
- kardamom (mletý ) 2 lžičky
- vejce (rozšlehané ) 1 ks
- mandlové plátky (na ozdobu)
- sůl 1 lžička
Náplň
- máslo (pokojové teploty) 100 g
- cukr 50 g
- vanilkový cukr (nebo extrakt) 1–2 lžičky
- kardamom (mletý ) 1 lžička
- marcipán (nakrájený nebo mandlová hmota) 80 g
Sirup
- kukuřičný sirup (zahřátý se 6 lžícemi vody) 3 lžíce

Postup přípravy
- Droždí rozmíchejte v teplém mléce a přikryté nechte stát asi 15 minut, až zpění. Vlijte do mísy nebo do nádoby robotu s hnětacím hákem. Vlijte máslo a promíchejte, v robotu asi 1 minutu.
- Do jiné mísy odvažte 400 g mouky a promíchejte ji s kardamomem a solí (případně sušeným droždím, pokud ho používáte). Po částech začněte zapracovávat mouku do mléka s máslem, přidejte polovinu rozšlehaného vejce a propracovávejte 5 minut. Případně přidejte mouku. Těsto by mělo být trochu lepkavé, ale nemělo by se vám lepit na prsty.
- Těsto v míse přikryjte a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, nejméně půl hodiny.
- Pracovní plochu poprašte moukou a těsto na ni vyklopte. Rukama ho důkladně prohněťte, případně přidejte trochu mouky. Těsto pak rozválejte na obdélník 40 x 50 cm.
- Na náplň v misce promíchejte máslo, cukr, vanilku a kardamom. Směs naneste stěrkou na těsto, poklaďte kousky marcipánu a pak po délce těsto přeložte napůl, takže budete mít obdélník 20 x 50 cm.
- Ostrým nožem nebo kráječem na pizzu rozkrájejte těsto napříč na 16 pruhů. Každý pruh pak opatrně několikrát zakruťte a pak smotejte do jakéhosi uzlíku tak, aby volné konce byly stočené uvnitř nebo naspodu.
- Stočená hnízda klaďte na plech a nechte je pak pod utěrkou ještě 30 minut kynout.
- Troubu mezitím předehřejte na 200 °C. Vykynutá hnízda potřete zbylým rozšlehaným vejcem, vložte do trouby a pečte 10 až 12 minut. Dávejte pozor, pečou se velmi rychle! Pokud se pečou nestejnoměrně, na plechu je přesuňte.
- Jakmile zezlátnou, vyndejte plech z trouby a hnízda ihned přikryjte namočenou vyždímanou utěrkou, aby neoschla. Zlehka je potřete ohřátým sirupem a ozdobte mandlovými lupínky.