Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- vejce 3 ks
- citrony 2 ks
- cukr krupice 2 hrnky
- hladká mouka 3 hrnky + na vysypání formy
- plnotučné mléko 1 hrnek
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžíce
- moučkový cukr (k podávání)

Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vydatně vymažte máslem velkou formu na bábovku, poté ji vysypte moukou a dejte ji stranou.
- Ve velké míse smíchejte vejce a citronovou kůru. Šlehejte ručním mixérem na střední rychlost asi 2 minuty, nebo dokud směs nezačne pěnit a nezmění barvu na světle žlutou.
- Přidejte cukr a pokračujte v mixování při střední rychlosti ještě asi 2 minuty, nebo dokud se cukr nerozpustí.
- Nad mísu položte jemné síto a prosejte přes něj mouku, abyste odstranili případné hrudky. Těsto krátce promíchejte při střední rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 až 2 minuty. Přidejte vanilkový extrakt a rovnoměrně ho vmíchejte.
- Do malé misky vymačkejte šťávu ze zbývajících citronů a k ní vmíchejte prášek do pečiva. Mělo by to bujně bublat!
- Přidejte bublající směs do mísy k těstu a ještě jednou promíchejte, aby se vše spojilo, asi 1 až 2 minuty.
- Těsto přesuňte do připravené formy a pečte asi 65 až 75 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.
- Nechte bábovku alespoň 20 minut vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí přendejte na dortový talíř nebo podnos a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také šťavnatou tvarohovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčná tvarohová bábovka
