Citronový dort s mákem zdobený bílou čokoládou podle Kristiny Lund

Moje hodnocení
1x

Může být piškotový dort s krémem svěží? Ano! Vmíchejte do nadýchaného těsta křupavá zrníčka máku a promažte ho kyselkavým citronovým pudinkem s mascarpone. Zdobení krémem a bílou čokoládou s makovou posypkou je volitelné, avšak velmi efektní a překvapivě jednoduché. Blogerka a cukrářka Kristina Lund alias Děvče u plotny vás povede krok za krokem.

8 porcí
120 minut

Těsto

Citronový pudink

Citronový krém

Penízky z bílé čokolády

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou citronového pudinku. Citronovou šťávu, cukr a vejce vložte do menšího hrnce a pořádně rozmíchejte metličkou. Na mírném stupni zahřívejte směs za stálého míchání několik minut, až z ní začne stoupat pára.
  2. Do směsi nakrájejte máslo na malé kousky a zahřívejte do zhoustnutí, do konzistence pudinku. Ihned propasírujte přes sítko do kovové misky, zakryjte povrch potravinářskou fólií a nechte asi 1 hodinu chladnout na lince. Pak uložte do lednice, kde pudink zcela zchladne a ztuhne.
  3. Zatímco pudink chladne, připravte čokoládové penízky. Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vlijte ji na připravený plech. Cukrářskou špachtlí rozetřete čokoládu do vrstvy 1 až 2 mm a povrch uhlaďte. Posypte ji mákem a vložte na 2 hodiny do lednice.
  4. Mezitím předehřejte troubu na 165 °C. Dno i boky dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval formu přibližně o 3 cm.
  5. Vejce s cukrem, solí a citronovou kůrou vyšlehejte do bílé nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Mouku, škrob a kypřicí prášek prosejte do misky, promíchejte s mákem a vsypte k vyšlehaným vejcím. Promíchejte pomalu stěrkou, aby pěna neztratila svůj objem.
  6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut. Píchněte do těsta špejlí a pokud vyjde ven čistá a suchá, korpus je upečený. Vytáhněte ho a nechte zchladnout.
  7. Studené mascarpone vyšlehejte se smetanou a citronovým pudinkem do hladkého hustého krému.
  8. Vychladlý dortový korpus rozřízněte na tři stejně široké pláty. Část krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí trubičkou o průměru 18 mm.
  9. Na servírovací tác umístěte spodní část korpusu a rozetřete na ni část citronového pudinku. Přiklopte horní částí korpusu, rozetřete další citronový pudink a dort dokončete prostřední částí korpusu. Celý dort potřete citronovým krémem a uhlaďte. Na vršek dortu vytvořte cukrářským sáčkem pusinky z krému.
  10. Z vychlazené čokolády vykrajujte kulatým vykrajovátkem o průměru 1 a 3 cm kolečka. Pracujte rychle, čokoláda se začne brzy rozpouštět teplem vašich rukou. Pokud se čokoládová kolečka lámou, vložte vykrajovátko na několik vteřin do misky s teplou vodou a před vykrojením ho osušte. Penízky ozdobte dort. Postrouhněte ho citronovou kůrou a doplňte zelenými lístky bylinek. Uložte na noc do lednice, aby se všechny chutě lépe propojily.
PRIMA TIP: Lemon curd je citronový pudink z citronové šťávy, vajec, cukru a másla. Po vychlazení ztuhne a lze jím dort naplnit nebo jej vmíchat do krému, sněhového nebo do mascarpone. Všechny suroviny musí být zcela vychlazené, aby se krém nesrazil. Citron můžete vyměnit za limety nebo pomeranče.

Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Dorty

Kristina Lund Dorty

Autorka nevšední kuchařky FIKA o švédských sladkostech připravila druhou knihu, ve které se tentokrát věnuje dortům. Má k nim blízko, protože dva roky pekla dorty ve své cukrárně. Není tedy divu, že všechny recepty vycizelovala tak, že je zvládnou upéct i ti, kteří si s troubou zatím moc nerozuměli. Pomůže jim i podrobný návod. Kristina všechny dorty také sama upekla a nafotila. Do knihy jich vybrala 25 a doplnila je dvěma bezlepkovými korpusy. Dočtete se tu také spoustu praktických informací a tipů, takže se můžete směle pustit do pečení.

Koupíte je na webu Devceuplotny.cz.


Přečtěte si také

Recepty