Těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 120 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (jemně nastrouhaná) z 1 chemicky neošetřeného citronu
- hladká mouka 90 g
- kukuřičný škrob 40 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- mák 20 g
Citronový pudink
- citronová šťáva 180 ml
- moučkový cukr 165 g
- vejce 3 ks
- máslo 150 g
Citronový krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- pudink (citronový) 130 g
Penízky z bílé čokolády
- bílá čokoláda 50 g
- mák 10 g
Postup přípravy
- Začněte přípravou citronového pudinku. Citronovou šťávu, cukr a vejce vložte do menšího hrnce a pořádně rozmíchejte metličkou. Na mírném stupni zahřívejte směs za stálého míchání několik minut, až z ní začne stoupat pára.
- Do směsi nakrájejte máslo na malé kousky a zahřívejte do zhoustnutí, do konzistence pudinku. Ihned propasírujte přes sítko do kovové misky, zakryjte povrch potravinářskou fólií a nechte asi 1 hodinu chladnout na lince. Pak uložte do lednice, kde pudink zcela zchladne a ztuhne.
- Zatímco pudink chladne, připravte čokoládové penízky. Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vlijte ji na připravený plech. Cukrářskou špachtlí rozetřete čokoládu do vrstvy 1 až 2 mm a povrch uhlaďte. Posypte ji mákem a vložte na 2 hodiny do lednice.
- Mezitím předehřejte troubu na 165 °C. Dno i boky dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval formu přibližně o 3 cm.
- Vejce s cukrem, solí a citronovou kůrou vyšlehejte do bílé nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Mouku, škrob a kypřicí prášek prosejte do misky, promíchejte s mákem a vsypte k vyšlehaným vejcím. Promíchejte pomalu stěrkou, aby pěna neztratila svůj objem.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut. Píchněte do těsta špejlí a pokud vyjde ven čistá a suchá, korpus je upečený. Vytáhněte ho a nechte zchladnout.
- Studené mascarpone vyšlehejte se smetanou a citronovým pudinkem do hladkého hustého krému.
- Vychladlý dortový korpus rozřízněte na tři stejně široké pláty. Část krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí trubičkou o průměru 18 mm.
- Na servírovací tác umístěte spodní část korpusu a rozetřete na ni část citronového pudinku. Přiklopte horní částí korpusu, rozetřete další citronový pudink a dort dokončete prostřední částí korpusu. Celý dort potřete citronovým krémem a uhlaďte. Na vršek dortu vytvořte cukrářským sáčkem pusinky z krému.
- Z vychlazené čokolády vykrajujte kulatým vykrajovátkem o průměru 1 a 3 cm kolečka. Pracujte rychle, čokoláda se začne brzy rozpouštět teplem vašich rukou. Pokud se čokoládová kolečka lámou, vložte vykrajovátko na několik vteřin do misky s teplou vodou a před vykrojením ho osušte. Penízky ozdobte dort. Postrouhněte ho citronovou kůrou a doplňte zelenými lístky bylinek. Uložte na noc do lednice, aby se všechny chutě lépe propojily.
PRIMA TIP: Lemon curd je citronový pudink z citronové šťávy, vajec, cukru a másla. Po vychlazení ztuhne a lze jím dort naplnit nebo jej vmíchat do krému, sněhového nebo do mascarpone. Všechny suroviny musí být zcela vychlazené, aby se krém nesrazil. Citron můžete vyměnit za limety nebo pomeranče.
Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE