Suroviny
- zelený chřest 250 g (1/2 svazku)
 - citronová šťáva z 1/2 citronu
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - strouhaný parmazán 1 hrst
 - extra virgin olivový olej 2 lžíce
 - špagety 250 g
 - olivový olej 1 lžíce
 - uzená slanina 50 g
 - česnek 3 stroužky
 
Postup přípravy
- Nejprve odlomte dřevnaté stonky chřestu (můžete je schovat třeba na vývar).
 - Odkrojte třetinu stonků a dejte je na 3 minuty povařit do hrnce s vroucí osolenou vodou. Poté je děrovanou lžící vyndejte, propláchněte studenou vodou a dejte do malého mixéru.
 - Přilijte asi 100 ml vody z hrnce, citronovou šťávu, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán a trochu olivového oleje. Rozmixujte dohladka.
 - Mezitím do hrnce s vodou po vaření chřestu dejte špagety a uvařte je tak, aby byly al dente. Na poslední 3 minuty přihoďte k těstovinám na kolečka nakrájenou druhou třetinu stonků chřestu.
 - Na malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm uzenou slaninu nakrájenou na kostičky, plátky česneku a zbylé špičky chřestu. Osolte a opepřete.
 - Uvařené špagety slijte a promíchejte s rozmixovaným chřestem. Nandejte na talíře a navrch rozdělte orestovanou směs. Ozdobte hoblinkami parmazánu.
 
    
    
Vyzkoušejte také dokonalý recept na spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE