Suroviny
- zelený chřest 250 g (1/2 svazku)
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhaný parmazán 1 hrst
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- špagety 250 g
- olivový olej 1 lžíce
- uzená slanina 50 g
- česnek 3 stroužky
Postup přípravy
- Nejprve odlomte dřevnaté stonky chřestu (můžete je schovat třeba na vývar).
- Odkrojte třetinu stonků a dejte je na 3 minuty povařit do hrnce s vroucí osolenou vodou. Poté je děrovanou lžící vyndejte, propláchněte studenou vodou a dejte do malého mixéru.
- Přilijte asi 100 ml vody z hrnce, citronovou šťávu, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán a trochu olivového oleje. Rozmixujte dohladka.
- Mezitím do hrnce s vodou po vaření chřestu dejte špagety a uvařte je tak, aby byly al dente. Na poslední 3 minuty přihoďte k těstovinám na kolečka nakrájenou druhou třetinu stonků chřestu.
- Na malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm uzenou slaninu nakrájenou na kostičky, plátky česneku a zbylé špičky chřestu. Osolte a opepřete.
- Uvařené špagety slijte a promíchejte s rozmixovaným chřestem. Nandejte na talíře a navrch rozdělte orestovanou směs. Ozdobte hoblinkami parmazánu.
Vyzkoušejte také dokonalý recept na spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE