Suroviny
- zelený chřest 250 g
- brambory 2 ks
- vejce 6 ks
- cibule 1 ks
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej
Postup přípravy
- Stonkům chřestu ulomte dřevnaté konce a čerstvý chřest uvařte na páře nebo v hrnci s vroucí osolenou vodou doměkka, trvá to asi 3 minuty. Poté chřest nakrájejte na centimetrové kousky a dejte stranou.
- Cibuli podélně rozkrojte na polovinu a poté ji nakrájejte nadrobno nebo na tenké plátky.
- Na pánvi o průměru 22 cm osmahněte plátky nebo kostičky brambor ve vyšší vrstvě olivového oleje na středním ohni a občas je otočte. V polovině vaření přidejte nakrájenou cibuli a pokračujte v restování, dokud cibule nezprůhlední a brambory nebudou uvařené a měkké. Vyjměte brambory a cibuli z pánve, přesuňte je do misky a podle chuti je osolte a opepřete. Olivový olej slijte z pánve ven, nechte v ní jen trochu na přípravu tortilly.
- Vejce rozbijte do velké mísy a šlehejte je, dokud nebudou světlá a napěněná. K vaječné směsi přidejte vychladlý vařený chřest, brambory a cibuli. Dobře promíchejte.
- Rozehřejte stejnou pánev, na které jste restovali cibuli a brambory, a v případě potřeby přidejte ještě trochu olivového oleje. Když je pánev dobře rozpálená, vlijte do ní vaječnou směs a ihned snižte teplotu na středně nízkou. Vařte, dokud není omeleta téměř pevná, a občas pánví zatřeste, aby se směs nepřichytila. Omeletu nechte sklouznout na talíř, ten přikryjte pánví a obraťte, aby se omeleta vrátila zpět do pánve. Pokračujte ve vaření, dokud není tortilla hotová. Položte talíř na pánev, tortillu ještě jednou otočte a je hotovo. Před podáváním nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Do tortilly můžete přidat spolu s chřestem nadrobno nakrájenou pečenou červenou papriku. Dodá tortille další chuť, ale hlavně bude krásně vypadat na řezu.
Vyzkoušejte také tortillu s klobásou chorizo podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Španělská tortilla s klobásou chorizo