Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Chřest je lahodný a zdravý! Užijte si sezonu této tradiční české zeleniny naplno

Užijte si chřestovou sezonu naplno

Užijte si chřestovou sezonu naplno Zdroj: iStock

  • Zavřít
Užijte si chřestovou sezonu naplno

Užijte si chřestovou sezonu naplno Zdroj: iStock

V Čechách patřil chřest k tradičně pěstovaným rostlinám a v 18. století byl velmi kvalitní chřest z Moravy dodáván i na císařský stůl ve Vídni. Za války jej na polích vystřídala výživná pšenice, ale v posledních letech se tato lahůdková zelenina vrací na výsluní.

Seznam.cz banner

Je libo zelený, bílý nebo fialový?

Chřest může být zelený, bílý nebo fialový, přičemž zelený a bílý je běžně k dostání na trzích i v supermarketech od jara do konce června. Bílý chřest je obecně považován za nejlahodnější, jeho chuť je velmi jemná. Zelený chřest je typický jsou výraznou, lehce nahořklou chutí. Fialový chřest má výraznou kořenitou a lehce nahořklou chuť. O bílém chřestu se traduje, že je významným přírodním afrodiziakem. Zelený chřest má zase nejvíce vitamínu C. Vždy jde však o stejnou rostlinu, která byla při pěstování rozdílně vystavena světlu.

Vyzkoušejte delikátní recepty z bílého chřestu

Vyzkoušejte delikátní recepty z bílého chřestu

Rady při nákupu a skladování

Při nákupu buďte obezřetní, abyste si pochutnali, je nutné koupit chřest čerstvý. Nesmí být zavadlý nebo oschlý, zažloutlý či zahnědlý a špičky by měly být uzavřené. Pokud při zarytí nehtu do řezné plochy vytéká tekutina, je chřest naprosto čerstvý. Pazoch by měl být krásné křehký a při ohnutí musí prasknout a zlomit se, ne se ohýbat jako guma. Aby se udržela čerstvost chřestu, pokud ho nebudete připravovat v den nákupu, je vhodné ho v chladničce zabalit do vlhké utěrky nebo vložit do sklenice s vodou. Oloupaný chřest se dá také spařit vodou a po vychladnutí zamrazit, tak vydrží mnohem déle.

V sezoně, která v Čechách startuje kolem půlky dubna a uzavírá se koncem června, určitě vyzkoušejte lokální výpěstky. Největším producentem chřestu u nás je farma Český chřest v Hostíně u Vojkovic v Polabí. Jejich chřest najdete běžně v kamenných i online supermarketech nebo si pro nejčerstvější chřest můžete zajet přímo na farmu, kde prodávají ze dvora. Stojí to za to, čerstvě sklizený chřest má nejlepší chuť díky vyššímu obsahu cukru, který po odříznutí pazochů rapidně klesá. Čím čerstvější chřest, tím lepší chuť, podle toho se řiďte při výběru této jarní zeleniny.

Zajímavost: Chřest se dříve věšel na domy jako magická ochrana proti hromům.

Vyzkoušejte krémové chřestové rizoto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Krémové chřestové rizoto ze zeleného chřestu

Chřest zdraví prospívá

Chřest obsahuje především vlákninu, která je prospěšná pro trávení a hubnutí, a velký obsah vody. Nezaostává za ostatní zeleninou ani v obsahu vitamínů a minerálních látek – obsahuje například vitamíny skupiny B, vitamín C a E, dále kyselinu listovou, která je nezbytná především pro těhotné ženy – zajistí správný vývoj plodu ve všech stadiích. Obsahuje i řadu stopových prvků, především draslík a zinek. Draslík pozitivně ovlivňuje vysoký krevní tlak. Chřest podporuje krvetvorbu, příznivě působí na oběhový systém a očistu organismu. Pomůže vám i při nekvalitním spánku. Příznivě ovlivňuje paměť a schopnost soustředit se. Je vhodný i pro lidi s cukrovkou, nejen pro svůj naprosto minimální obsah sacharidů. Účinky chřestu ocení také lidé s kožními problémy, ekzémem nebo akné. Skvělý je i při hubnutí, 100 g chřestu obsahuje do 25 kalorií, jen si dejte pozor na příliš tučné omáčky, které se k němu často servírují.

Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu

Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu

Chřest a kuchyně

Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, kdy se konzumuje čerstvý, bez tepelné úpravy – je vhodný například do salátů; bílý a fialový chřest pak kraluje v teplé kuchyni. Chřest lze vařit, zapékat, grilovat, smažit či dusit. Dá se přidat do těstovin, omáček nebo salátů. Oblíbená je krémová polévka z chřestu. Chřest můžete zapéct s těstovinami nebo šunkou a sýrem. Zkusit také můžete chřestové rizoto. Výborný je i vařený bílý či zelený chřest s plátky čedaru. Vhodný je také jako zdravá příloha k masovým pokrmům. Typicky se chřest podává s holandskou omáčkou. Z chřestu se dají připravit dokonce dezerty – buď slaný se šunkou a sýrem, nebo netradičně na sladko s jahodami a vanilkovým krémem.

Připravte lahdnou krémovou polévku z chřestu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Chřestová polévka – jemný krém s delikátní chutí

PRIMA TIP: Když budete chřest vařit, svažte ho provázkem, půjde vám lépe vyndat a předejdete pak riziku polámání chřestu při vyjímání z hrnce, je totiž velmi křehký. Nezapomeňte ho oloupat a ze slupek můžete připravit vývar, aby se chřest zužitkoval celý. Bílý chřest oloupejte celý kromě špiček, zelený stačí oloupat ze spodní třetiny, u obou odkrojte asi 2cm spodní část, která bývá dřevnatá.

Zdroj: autosrský text, časopis Prima FRESH

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina těstoviny asparagus salát sýr omáčka polévka chřest vláknina vitamín C šunka chřest Český chřest chřestová sezona

Návrhy pro vás

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Maso

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak Maso

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni Maso

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem


Přečtěte si také

Sladké
Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Maso
Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Nápoje
Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Maso
Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Sladké
Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Prostřeno!
Prostřeno: Kachní paštika z konfitu s opečeným toastem a ostružinovým rozvarem

Prostřeno: Kachní paštika z konfitu s opečeným toastem a ostružinovým rozvarem

Prostřeno!
Prostřeno: Kulajda s vejcem vzor 75

Prostřeno: Kulajda s vejcem vzor 75

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborový knedlík plněný kachním konfitem, fialové zelí a pečená cibulka

Prostřeno: Bramborový knedlík plněný kachním konfitem, fialové zelí a pečená cibulka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Maso
Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak Maso

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni Maso

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Tři mrtví na Svitavsku: Po srážce dvou aut zasahoval i vrtulník, silnice je uzavřena Mikulecký: Válka na Ukrajině obnažila úpadek Evropy. Konec konfliktu bude mít závažné důsledky VÝSTRAHA: Česko čeká větší sněhová nadílka. Meteorologové řekli, kde hrozí problémy

prima-zeny

Nejkrásnější adventní trhy? Vyrazte do Vídně. Máme tipy, kam zajít, a kde si užijí i děti Milan Horn byl poradcem při natáčení Nočního operatéra. Medvídky jsem kuchal už od dětství, říká Okurkový sen Vojty Kotka se rozplynul. Kyselé nerostou, poučila ho s úsměvem jeho Radana

prima-zoom

K čemu máte čáry na zadním skle? Mráz a sníh v Česku: Meteorologové prozradili nejlepší místa na stavbu sněhuláků Zavraždili ho tři muži 26 ranami. Přes 750 let staré spiknutí bylo rozkryto do nejmenšího detailu

prima-fresh

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

prima-cool

Nové Hunger Games mají první trailer Natáčení 3. série Wednesday se blíží. Jenna Ortega a Catherine Zeta-Jones prozradily, co v ní uvidíme Jak vznikala nádherná hudba z Kingdom Come? Skladatel Valta u ní strávil celou dekádu svého života

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční dárky pro děti: Jak najít ten pravý pro batole i teenagera? Vanilka, skořice, zázvor: Jak vánoční koření prospívá zdraví? Adventní věnec ze šišek vydrží v dobré kondici i v paneláku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.