Suroviny
- celer 400 g
- hladká mouka 160–200 g
- vejce 1 ks
Na dokončení:
- cibule 4 ks
- sůl
- třtinový cukr 2 lžíce
- máslo 100 g
- rozmarýn 1 snítka
Postup přípravy:
- Oloupaný celer nakrájejte na drobnější kostičky a uvařte ve vodě doměkka.
- Celer slijte, nechte vychladnout a rukama z něj vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Vymačkaný celer rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přidejte vejce a postupně mouku tak, aby vzniklo lehce lepivé těsto, které rozdělte na 4 části a na hodně pomoučené ploše z nich vyválejte asi 30 cm dlouhé válečky, ze kterých nožem odkrajujte jednotlivé noky.
- Přiveďte osolenou vodu k varu a noky v ní nechte vařit – když jsou hotové, vyplavou na povrch.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte na půlkolečka nakrájenou cibuli a cukr a vše spolu opékejte asi 5 minut, dokud cibule nezkaramelizuje.
- Pak lehce osolte, přidejte nasekaný rozmarýn a vmíchejte noky, které společně s obsahem pánve ještě krátce opečte. Podávat lze jen tak nebo zasypané parmezánem.
Milujete noky? Vyzkoušejte náš videorecept na bramborové se sýrovou omáčkou
Kompletní recept najdete ZDE
Další recepty z celeru? Máte je mít: