Vintage Kitchen

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Moje hodnocení
1x

Ve středoevropském prostoru se celer objevil v 17. století jako lék na hladomor po třicetileté válce, v české kuchyni však zdomácněl až v 19. století. Tehdy jeho název opich nahradil německý výraz celer. Mimo polévky a omáčky se však podíval až ve století 20., kdy jej kuchařky začaly vařit, péct, smažit, nadívat i nakládat. V této verzi doplňuje křehké plátky celeru jemný vinný bešamel.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Celer očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Vložte je do širokého kastrolu, zalijte je vroucí vodou a nechte je 10 minut stát. Poté je sceďte a nechte v cedníku okapat přebytečnou vodu.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do hlubší pánve a opékejte ji na středním stupni, až pustí tuk. Přidejte okapaný celer a restujte společně 5 minut.
  3. V rendlíku rozehřejte máslo a za stálého míchání přidávejte mouku, vypražte ji na světlou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a vínem a za občasného míchání povařte na středním stupni do zhoustnutí.
  4. Vinný bešamel přelijte na celer, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a povařte do zhoustnutí. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a listy celeru nebo petržele.

Vyzkoušejte také delikátní celerovou polévku podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty