Suroviny
- celer 1 větší bulva
- slanina 50 g
- máslo (lze i přepuštěné) 2 lžíce
- špaldová hladká mouka (nebo ječná) 2 lžíce
- vývar (zeleninový nebo hovězí) 200 ml
- suché bílé vino 150 ml
- citrony (chemicky neošetřen) 1 ks
- parmazán 100 g
- hladkolistá petržel (nebo celerová nať)
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Celer očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Vložte je do širokého kastrolu, zalijte je vroucí vodou a nechte je 10 minut stát. Poté je sceďte a nechte v cedníku okapat přebytečnou vodu.
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do hlubší pánve a opékejte ji na středním stupni, až pustí tuk. Přidejte okapaný celer a restujte společně 5 minut.
- V rendlíku rozehřejte máslo a za stálého míchání přidávejte mouku, vypražte ji na světlou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a vínem a za občasného míchání povařte na středním stupni do zhoustnutí.
- Vinný bešamel přelijte na celer, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a povařte do zhoustnutí. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a listy celeru nebo petržele.
Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou Zdroj: Vintage Kitchen
Vyzkoušejte také delikátní celerovou polévku podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE