Křepelky:
Celerové pyré:
Celerová salsa:
- celer 1–2 řapíky
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1 velká hrst
- pažitka (najemno nasekaná) 1 velká hrst
- citronová kůra (pouze žlutá část) 1 plod
- kapary (propláchnuté a najemno nasekané) 1 lžíce
- extra virgin olivový olej
Celerová sůl:
- řapíkatý celer lístky ze 2 stonků
- sůl (vločková) 1 a 1/2 lžíce
Postup přípravy:
- Křepelky – Troubu předehřejte na 220 °C. Křepelky důkladně omyjte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami, osolte a opepřete.
- Ve větší pánvi nebo hrnci s nepřilnavým povrchem (vhodné do trouby) rozehřejte sádlo. Do rozpáleného sádla vložte křepelky prsy dolů a nechte je na mírném ohni opékat dozlatova (5–6 minut).
- Opečené křepelky vyndejte z pánve. Dno pánve vyložte tymiánem (pozor, může hodně prskat) a přidejte máslo s rozmáčknutými stroužky česneku.
- Na tymián položte křepelky, tentokrát prsy nahoru. Celou pánev vložte do předehřáté trouby a za občasného přelévání směsí másla a sádla pečte cca 8–10 minut.
- Ihned podávejte s teplým celerovým pyré, celerovou salsou a posypané celerovou solí.
- Celerové pyré – Očištěný celer nakrájejte na středně velké kostky, které dejte spolu s bobkovým listem do menšího hrnce a zalijte mlékem a vodou.
- Celer by měl být zcela potopený. Vařte na mírném ohni do změknutí (15–20 minut). Uvařený celer sceďte (část vývaru si ponechte) a spolu s máslem a malým množstvím vývaru rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a uchovávejte v teple do podávání.
- Celerová salsa – Řapíky celeru nakrájejte najemno a v misce promíchejte s najemno nasekanou petrželkou, pažitkou, kapary a najemno nastrouhanou citronovou kůrou.
- Zakápněte olivovým olejem a dobře promíchejte.
- Celerová sůl – Celerové listy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a usušte je v troubě nastavené na nejnižší teplotu.
- Suché listy rozdrťte spolu s vločkovou solí v hmoždíři na jemný prášek. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Rádi byste zkusili křepelku v dalších receptech? Máme pro vás hned čtyři:
Ale pokud byste chtěli upéct nějakou větší drůbež, videorecept na pomalu pečenou kachnu je jistota
Kompletní recept najdete ZDE