Chobotnice:
- chobotnice 700 g
- cibule 70 g
- mrkev 35 g
- řapíkatý celer 35 g
- bobkový list 1 ks
- červené víno 175 ml
- voda 350 ml
- olivový olej 1 a 1/2 lžíce
Krém:
- brambory 1 a 1/2 kg
- česnek 15 stroužků
- cibule 2 ks
- majoránka (lístky) 1 hrst
- řepkový olej 100 ml
- bílý vinný ocet 20 ml
- zeleninový vývar (např. Perfect Chef) 2,5 l
- hladkolistá petržel 50 g
- mrkev 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- pastiňák 100 g
Postup přípravy:
- Chobotnici omyjte a očistěte. Zeleninu nakrájejte na centimetrové kousky. Na zahřátý olivový olej přidejte zeleninu a bobkový list a zarestujte. Vložte očištěnou chobotnici.
- Vlijte víno a vodu a vše společně vařte na středně silném plameni asi 60 minut. Když je chobotnice uvařená, vyjměte ji a zchlaďte.
- Brambory nakrájejte na kostky, česnek na plátky a cibuli na hrubé kostky. Polovinu oleje rozpalte v hrnci a vložte brambory, cibuli a česnek. Orestujte dorůžova.
- Zalijte vývarem a octem a vařte doměkka, vložte polovinu majoránky. Osolte, opepřete a rozmixujte na krém v thermomixu. Provařte a přidejte zbytek majoránky.
- Mrkev, řapíkatý celer a pastinák nakrájejte na kostky 5×5 mm a spařte v osolené vodě „al dente“. Sceďte a zchlaďte ledem.
- Na druhé polovině oleje prohřejte chobotnici, spařenou zeleninu a sekanou petrželku. Tuto vložku servírujte do talíře s polévkou.
Milujete krémové polévky? Pak byste si měli pustit videorecept na tuto česnekovou klasiku!
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová česneková polévka
Nebo další polévky, které rozhodně stojí za to!