Nemravně dobrá kuchařka

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Moje hodnocení
5x

Kyselka, kudlanka, kvedlanka, zakuldlaná nebo friko… Pod všemi těmito názvy se skrývá tradiční jihočeská polévka. Variace na klasickou kulajdu, ale v tomto receptu Pepy Nemravy bez hub (i když jiné recepty houby obsahují). Místo kopru tady hraje velkou roli kmín a také nakyslá chuť, která těžkou smetanovou chuť krásně odlehčí.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci nechte nasucho rozvonět nové koření, bobkový list a celý pepř. Přidejte vodu, oloupanou cibuli, ocet, osolte a vařte alespoň hodinu.
  2. Po hodině vaření vyndejte veškeré koření i rozvařenou cibuli.
  3. Přilijte 300 ml mléka a smetanu. Vařte polévku odkrytou velmi zvolna asi 15 minut.
  4. Mezitím rozšlehejte metličkou ve zbytku mléka mouku a za stálého míchání ji vlijte do polévky. Provařte dalších 10 minut.
  5. V misce rozšlehejte dvě vajíčka a také je za stálého míchání vlijte do polévky.
  6. Další čtyři vejce vyklepněte přímo do polévky a bez míchání je nechte povařit 3 minuty. Poté sundejte z plotny.
  7. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte je v osolené vodě s lžičkou drceného kmínu.
  8. Na sádle orestujte cibulku dozlatova.
  9. Uvařené brambory sceďte, promíchejte s cibulkou a nasekanou petrželkou, můžete je lehce rozšťouchat, ale tak, aby zůstaly větší kusy.
  10. Polévku podávejte horkou, do každého talíře dejte jedno zastřené vejce a kopeček šťouchaných brambor. S čerstvým chlebem postačí tato sytá polévka jako hlavní jídlo.

Připravte také tradiční jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Nemravně dobrá kuchařka

Pepa Nemrava Nemravně dobrá kuchařka

V první kuchařce Pepy Nemravy najdete přes 120 receptů na nedělní oběd, svačinkové polévky, na večeře z pánve či pekáče, ale i na spousty pomazánek a chuťovek na různé oslavy a párty s přáteli.

Kuchařka je určena pro ty, co chtějí vařit jednoduše z lokálních surovin, ale občas tomu chtějí věnovat i trochu času a nehledají v tom zbytečné složitosti.

Většina receptů pochází z české a jihočeské kuchyně, ale naleznete zde i pár receptů zahraničních lehce šmrncnutých českou náturou anebo v Čechách zevšednělých.

V ryze slané kuchařce také naleznete 5 bonusových záložek s oblíbenými sladkými recepty.

Kuchařku můžete zakoupit na www.pepanemrava.cz.


Přečtěte si také

Recepty