Suroviny
- voda 1,2 litru
- cibule 2 ks
- bobkový list 3 ks
- nové koření 8 kuliček
- celý pepř 12 kuliček
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- plnotučné mléko 500 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- ocet 2 lžíce + na dochucení na talíři
- vejce 6 ks
- brambory 600 g
- drcený kmín 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- V hrnci nechte nasucho rozvonět nové koření, bobkový list a celý pepř. Přidejte vodu, oloupanou cibuli, ocet, osolte a vařte alespoň hodinu.
- Po hodině vaření vyndejte veškeré koření i rozvařenou cibuli.
- Přilijte 300 ml mléka a smetanu. Vařte polévku odkrytou velmi zvolna asi 15 minut.
- Mezitím rozšlehejte metličkou ve zbytku mléka mouku a za stálého míchání ji vlijte do polévky. Provařte dalších 10 minut.
- V misce rozšlehejte dvě vajíčka a také je za stálého míchání vlijte do polévky.
- Další čtyři vejce vyklepněte přímo do polévky a bez míchání je nechte povařit 3 minuty. Poté sundejte z plotny.
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte je v osolené vodě s lžičkou drceného kmínu.
- Na sádle orestujte cibulku dozlatova.
- Uvařené brambory sceďte, promíchejte s cibulkou a nasekanou petrželkou, můžete je lehce rozšťouchat, ale tak, aby zůstaly větší kusy.
- Polévku podávejte horkou, do každého talíře dejte jedno zastřené vejce a kopeček šťouchaných brambor. S čerstvým chlebem postačí tato sytá polévka jako hlavní jídlo.
Připravte také tradiční jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu