Suroviny
- šalotka 2 ks
- olivový olej (nebo kokosový) 2 lžíce
- citronová tráva 1 stonek
- paprička jalapeňo 1 ks
- česnek 4 stroužky
- zázvor 5cm kousek
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 litr
- batáty 100 g
- rybí omáčka 3 lžičky
- sůl 1 špetka
- brokolice 300 g
- mrazený špenát (nebo 2 hrsti čerstvého) 70 g
- kokosové mléko (husté) 200 ml
- limetková šťáva z 1½ – 2 limet
- koriandr (4 lžíce nasekaného) 1 velká hrst
K podávání
- smažená cibulka 3 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
- koriandr 1 menší hrst
- chilli paprička (nebo chilli nitě) 1 ks
Postup přípravy
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve vyšším hrnci rozehřejte olej a opečte šalotku dosklovita.
- Citronovou trávu oloupejte a měkký vnitřní stvol nakrájejte najemno. Jalapeño papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Vše přidejte k šalotce a na mírném stupni míchejte asi 1 minutu, až se vše rozvoní a zezlátne.
- Přilijte vývar nebo vodu. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky, poté je přidejte do vývaru. Ochuťte rybí omáčkou a menší špetkou soli,protože rybí omáčka je sama o sobě slaná. Přiklopte a vařte 5 minut.
- Mezitím očistěte brokolici a rozdělte ji na růžičky. Přidejte ji do hrnce a pod pokličkou vařte 10 až 15 minut, dokud brokolice nezměkne, ale nebude rozvařená.
- Přidejte špenát a ještě 1 minutu povařte. Přilijte kokosové mléko (50 ml nechte na servírování) a limetovou šťávu, zasypejte koriandrem a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
- Rozdělte polévku na talíře, zakápněte zbylým kokosovým mlékem a podle chuti posypte smaženou cibulkou, sezamem a koriandrem. Případně ozdobte nasekanou chilli papričkou či chilli nitěmi.
Vyzkoušejte také brokolicový krém s krutony podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jemný brokolicový krém s křupavými krutony