Křehké těsto:
- hladká mouka 125 g
- máslo 250 g + na vymazání
- žloutek 1 ks
- sůl
Náplň:
- brambory (vařené ve slupce) 3 ks
- červená paprika 1/2 ks
- červená cibule 1 ks
- jablka 3 ks
- špek 50 g
- gouda 100 g
- petrželová nať 1/2 svazku
- tymián 4 snítky
- smetana ke šlehání (33%) 120 ml
- vejce 2 ks
- sůl
- pepř (černý mletý)
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy:
Z mouky, změklého másla nakrájeného na kostičky, žloutku, 5 lžic vody a trochy soli vytvořte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte odpočinout na chladném místě cca 60 minut.
Formu na koláč vymažte máslem. Z těsta vyválejte kulatý plát o velikosti formy a vyložte jím dno. Přečnívající okraje ořízněte, dno těsta lehce propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 25 minut. Hotový korpus nechte zchladnout.
Vařené brambory oloupejte, nahrubo nastrouhejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, na měsíčky nakrájenou cibuli a jablka, na kostičky nakrájený špek, sýr, nasekanou petržel, tymián, smetanu a vejce. Vše promíchejte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Směs nalijte do předpečeného těsta, vložte do předehřáté trouby a dopékejte při 180 °C cca 30 minut. Zchladlý koláč nakrájejte na osminy, ozdobte petrželovou natí a podávejte.
Další snadný oběd z brambor? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou