redakce Prima FRESH

Slaný koláč Cholera s bramborami, pórkem, slaninou a jablky

Moje hodnocení
1x

Některé oblasti ve švýcarských (vele)horách bývaly v zimě opravdu zcela odříznuté od světa, dělaly se tedy co největší zásoby. Tradice říká, že když někde vypukla cholera a podobná onemocnění, byli postižení nuceni vůbec ze své chalupy nevycházet a vařit mohli jen z toho, co doma měli, případně jim soucitní sousedé občas něco přinesli z vlastního. Tak vznikl i slaný koláč trochu děsivého názvu, ale naprosto skvostné chuti.

4 porce
90 minut
švýcarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Očištěné a oloupané brambory uvařte v mírně osolené vodě doměkka a pak je nakrájejte na plátky nebo malé kousky. Slaninu vyškvařte na troše oleje dokřupava. Dejte stranou.
  2. Z pórků odkrojte kořínky, podélně je rozkrojte a dobře propláchněte. Pak je nakrájejte na půlkolečka. Do pánve po slanině přidejte trochu oleje a pórky smažte, až zvláční a trochu chytí barvu. Dejte stranou ke slanině.
  3. V pánvi s trochou dalšího oleje teď osmažte zelí nebo kapustu, pak přidejte ke slanině a pórkům a směs lehce osolte a opepřete.
  4. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Několik hezkých si dejte stranou na ozdobu. Troubu předehřejte na 175 °C.
  5. Odepínací koláčovou formu o průměru 23 cm nebo mělký kastrol lehce vymažte olejem a vyložte těstem. Případně vytvořte ozdobné okraje. Na dno rozložte polovinu plátků brambor, na ně dejte polovinu jablek, posypte polovinou sýru a polovinou slaninové náplně s pórky a zelím.
  6. Vrstvení zopakujte, navrch rozložte hezké plátky jablek. Vložte do trouby a pečte dozlatova 45 minut až 1 hodinu. Pokud jablka na povrchu příliš rychle hnědnou, přikryjte formu volně alobalem. Před podáváním nechte trochu vychladnout ve formě, pak koláč vyndejte. Podávejte v pokojové teplotě nebo i studený.
PRIMA TIP: Těsto na koláč se pochopitelně původně nekupovalo, dnes je to mnohem jednodušší. Máte-li ale jakékoliv oblíbené na slané koláče, klidně ho použijte a koláč se povede třeba i z těsta na pizzu.

Vyzkoušejte také lahodné gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty