Suroviny
- brambory 750 g
- anglická slanina (nakrájená na kostičky) 110 g
- pórek (velký) 2 ks
- listové těsto (nebo křehké) 1 balení
- olej (na vymazání formy)
- zelí (nebo kapusta, nakrájená na proužky) 1 malá hlávka
- sýr gruyère (nebo ementál, nastrouhaný nahrubo) 500 g
- jablka (nebo hrušky, nebo obojí) 3 ks
- sušený tymián 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Očištěné a oloupané brambory uvařte v mírně osolené vodě doměkka a pak je nakrájejte na plátky nebo malé kousky. Slaninu vyškvařte na troše oleje dokřupava. Dejte stranou.
- Z pórků odkrojte kořínky, podélně je rozkrojte a dobře propláchněte. Pak je nakrájejte na půlkolečka. Do pánve po slanině přidejte trochu oleje a pórky smažte, až zvláční a trochu chytí barvu. Dejte stranou ke slanině.
- V pánvi s trochou dalšího oleje teď osmažte zelí nebo kapustu, pak přidejte ke slanině a pórkům a směs lehce osolte a opepřete.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Několik hezkých si dejte stranou na ozdobu. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Odepínací koláčovou formu o průměru 23 cm nebo mělký kastrol lehce vymažte olejem a vyložte těstem. Případně vytvořte ozdobné okraje. Na dno rozložte polovinu plátků brambor, na ně dejte polovinu jablek, posypte polovinou sýru a polovinou slaninové náplně s pórky a zelím.
- Vrstvení zopakujte, navrch rozložte hezké plátky jablek. Vložte do trouby a pečte dozlatova 45 minut až 1 hodinu. Pokud jablka na povrchu příliš rychle hnědnou, přikryjte formu volně alobalem. Před podáváním nechte trochu vychladnout ve formě, pak koláč vyndejte. Podávejte v pokojové teplotě nebo i studený.
PRIMA TIP: Těsto na koláč se pochopitelně původně nekupovalo, dnes je to mnohem jednodušší. Máte-li ale jakékoliv oblíbené na slané koláče, klidně ho použijte a koláč se povede třeba i z těsta na pizzu.
Vyzkoušejte také lahodné gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE