Těsto
- voda 250 ml
- polohrubá mouka 600 g + na podsypání
- sůl 1 lžička
- olivový olej 8 lžic + na potření
- droždí 42 g (1 kostka)
Obloha
- červená cibule 2 ks
- uzená slanina (nebo špek) 150 g
- sušená rajčata (v oleji) 100 g
- vlašské ořechy 1 hrst
- sušená šunka 100 g
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 100 g
- pesto (oblíbené) 150 g
- cherry rajčata 100 g
- kozí smetanový sýr 100 g
- rukola 4 hrsti
Postup přípravy
- Vodu ohřejte, aby byla vlažná. Mouku prosejte do mísy, osolte, přilijte olej a polovinu vody. Do zbylé vody rozdrobte droždí a nechte ho 10–15 minut vzejít.
- Vykynutý kvásek přilijte k mouce a uhněťte hladké, nelepivé těsto v robotu s nástavcem hnětací hák. Kouli těsta potřete olejem, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45 minut. Můžete ho dát také do chladu a nechat ho kynout zhruba 5 hodin. Před pečením ho nechte alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nebo špek nakrájejte na 3mm plátky. Rajčata slijte, ale olej zachyťte, a nakrájejte je nahrubo. Ořechy nasekejte nahrubo. Smetanu promíchejte s pestem. Rajčata přepulte.
- Troubu předehřejte na 220 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři nebo čtyři stejně velké části. Prohněťte je a na lehce pomoučené ploše nebo silikonové podložce vyválejte každou část na plát tenký 3–5 mm. Přesuňte ho na připravený plech.
- Těsto potřete trochou pesta a poklaďte rovnoměrně cibulí a pak zdobte podle chuti - slaninou či špekem a ořechy, sušenými a čerstvými rajčaty, kozím sýrem a ořechy, čerstvými rajčaty a sušenou šunkou.
- Vše zakápněte slitým olejem z rajčat a pečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. Posypte rukolou a nechte ještě pár minut zapéct.
PRIMA TIP: Pesto připravte domácí ze 4 hrstí bylin a natí, 1 stroužku česneku, 1 hrsti ořechů, 50 g strouhaného parmazánu a zhruba 50 ml olivového oleje. Byliny, natě, česnek a ořechy rozsekejte najemno nožem nebo v sekáčku a promíchejte s olejem a parmazánem do roztíratelné konzistence. Všechny natě pečlivě operte, aby v pestu nekřupal písek ani hlína.
Vyzkoušejte také recept na tradiční italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE