Jarní Flammkuchen – jednoduchý slaný koláč s křupavým těstem

Moje hodnocení
1x

Flammkuchen je německou odpovědí na italskou pizzu. V Alsasku se podává pod názvem tarte flambée a v obou případech jméno odkazuje k přípravě – pečení tenkého těsta v troubě. Oproti pizze není nadýchané, ale křupavé, a s tím se snoubí i obložení. Surovin je pomálu, ale společně perfektně ladí, pokud to s oblohou přeženete, těsto se zlomí nebo příliš zvlhne. Jarní byliny, pesto, kozí sýr nebo první ředkvičky vypadají krásně a dodají vám vítané vitaminy. Tuto jarní delikatesu můžete servírovat k večeři nebo při posezení s přáteli, ke sklence vína nebo i piva se fantasticky hodí.

4 porce
120 minut

Těsto

Obloha

Postup přípravy

  1. Vodu ohřejte, aby byla vlažná. Mouku prosejte do mísy, osolte, přilijte olej a polovinu vody. Do zbylé vody rozdrobte droždí a nechte ho 10–15 minut vzejít.
  2. Vykynutý kvásek přilijte k mouce a uhněťte hladké, nelepivé těsto v robotu s nástavcem hnětací hák. Kouli těsta potřete olejem, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45 minut. Můžete ho dát také do chladu a nechat ho kynout zhruba 5 hodin. Před pečením ho nechte alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu nebo špek nakrájejte na 3mm plátky. Rajčata slijte, ale olej zachyťte, a nakrájejte je nahrubo. Ořechy nasekejte nahrubo. Smetanu promíchejte s pestem. Rajčata přepulte.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři nebo čtyři stejně velké části. Prohněťte je a na lehce pomoučené ploše nebo silikonové podložce vyválejte každou část na plát tenký 3–5 mm. Přesuňte ho na připravený plech.
  5. Těsto potřete trochou pesta a poklaďte rovnoměrně cibulí a pak zdobte podle chuti - slaninou či špekem a ořechy, sušenými a čerstvými rajčaty, kozím sýrem a ořechy, čerstvými rajčaty a sušenou šunkou.
  6. Vše zakápněte slitým olejem z rajčat a pečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. Posypte rukolou a nechte ještě pár minut zapéct.
PRIMA TIP: Pesto připravte domácí ze 4 hrstí bylin a natí, 1 stroužku česneku, 1 hrsti ořechů, 50 g strouhaného parmazánu a zhruba 50 ml olivového oleje. Byliny, natě, česnek a ořechy rozsekejte najemno nožem nebo v sekáčku a promíchejte s olejem a parmazánem do roztíratelné konzistence. Všechny natě pečlivě operte, aby v pestu nekřupal písek ani hlína.

Vyzkoušejte také recept na tradiční italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty