reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem
Autor: Marek Kučera Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Hodnoceno: 6x
Červená řepa a kozí sýr, to je kombinace, která se v posledních letech nesmazatelně zapsala do povědomí všech, kdo jídlo milují. Zkuste tentokrát tuto silnou dvojku využít při přípravě slaného koláče.
do 1,5 hodiny
4–6 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu rozložte na plech spolu s česnekem a snítkami rozmarýnu. Zakapejte 1,5 lžící olivového oleje, promíchejte a ujistěte se, že řepa je případnými řeznými plochami dolů. Pevně přikryjte alobalem a pečte 1 hodinu 30 minut, až bude řepa měkká. Dejte ji stranou vychladnout. Pak ji rukama v rukavicích oloupejte, resp. prsty stáhněte slupku a řepu nakrájejte nahrubo. Dejte ji stranou.
  2. Vymažte koláčovou formu o průměru 23 cm s volným dnem a vyložte ji těstem. Těsto vyložte papírem na pečení, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut péct (klidně k řepě). Vyndejte, odstraňte papír s fazolemi a korpus vraťte na 5 minut do trouby. Předpečené těsto vyndejte a nechte stranou.
  3. Zatímco se řepa a těsto pečou, rozehřejte zbylý olej v pánvi a zvolna na něm 10 až 15 minut smažte cibuli, až zkaramelizuje. Dejte stranou. Zbylý rozmarýn nakrájejte, několik snítek si ponechte na ozdobu. Vejce rozšlehejte se smetanou, vmíchejte nakrájený rozmarýn, osolte a opepřete. Přikryté nechte stranou.
  4. K cibuli přidejte řepu, ocet a cukr a smažte ještě 5 až 7 minut za častého promíchávání, až vznikne voňavá lepkavá směs. Její větší částí naplňte předpečené těsto a zalijte smetanovou směsí. Navrch rozdrobte sýr, vlijte zbylou řepnou směs a trochu jí zmáčkněte, aby se navrch dostala ta krásně červená vrstva. Pečte 20 minut, 2 minuty před koncem posypte ořechy. Před podáváním nechte koláč alespoň 15 minut chladnout. Ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu.

PRIMA TIP: Červená řepa
Dvouletá kořenová zelenina nabitá vitaminy B a C, provitaminem karotenem, vápníkem, hořčíkem, draslíkem, železem, sodíkem, křemíkem, kyselinou listovou a antioxidanty si vůbec nezaslouží, že ji pořád nemáme rádi. Pro naše tělo je skutečným požehnáním a stačí jen trocha snahy, aby se proměnila v naprostou lahůdku, viz tento recept. Báječně jedlé (a naprosto úchvatné) jsou i její čerstvé listy. 

Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem
Autor: Marek Kučera Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Připravte si domácí křehké těsto podle našeho receptu:

reklama

reklama