Křehký slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Moje hodnocení
7x

Červená řepa a kozí sýr, to je kombinace, která se v posledních letech nesmazatelně zapsala do povědomí všech, kdo jídlo milují. Zkuste tentokrát tuto silnou dvojku využít při přípravě slaného koláče.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • syrová červená řepa, očištěná, odrbaná kartáčkem, větší rozkrojte napůl 750 g
  • česnek, neoloupaný 3 stroužky
  • několik snítek rozmarýnu
  • olivový olej 2,5 lžíce
  • máslo na vymazání
  • hotové křehké těsto 375 g
  • cibule 2 ks
  • velká vejce 2 ks
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • balzamikový ocet 3 lžíce
  • cukr krupice 1 lžíce
  • tvrdý kozí sýr 100 g
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy 25 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu rozložte na plech spolu s česnekem a snítkami rozmarýnu. Zakapejte 1,5 lžící olivového oleje, promíchejte a ujistěte se, že řepa je případnými řeznými plochami dolů. Pevně přikryjte alobalem a pečte 1 hodinu 30 minut, až bude řepa měkká. Dejte ji stranou vychladnout. Pak ji rukama v rukavicích oloupejte, resp. prsty stáhněte slupku a řepu nakrájejte nahrubo. Dejte ji stranou.
  2. Vymažte koláčovou formu o průměru 23 cm s volným dnem a vyložte ji těstem. Těsto vyložte papírem na pečení, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut péct (klidně k řepě). Vyndejte, odstraňte papír s fazolemi a korpus vraťte na 5 minut do trouby. Předpečené těsto vyndejte a nechte stranou.
  3. Zatímco se řepa a těsto pečou, rozehřejte zbylý olej v pánvi a zvolna na něm 10 až 15 minut smažte cibuli, až zkaramelizuje. Dejte stranou. Zbylý rozmarýn nakrájejte, několik snítek si ponechte na ozdobu. Vejce rozšlehejte se smetanou, vmíchejte nakrájený rozmarýn, osolte a opepřete. Přikryté nechte stranou.
  4. K cibuli přidejte řepu, ocet a cukr a smažte ještě 5 až 7 minut za častého promíchávání, až vznikne voňavá lepkavá směs. Její větší částí naplňte předpečené těsto a zalijte smetanovou směsí. Navrch rozdrobte sýr, vlijte zbylou řepnou směs a trochu jí zmáčkněte, aby se navrch dostala ta krásně červená vrstva. Pečte 20 minut, 2 minuty před koncem posypte ořechy. Před podáváním nechte koláč alespoň 15 minut chladnout. Ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu.

PRIMA TIP: Červená řepa Dvouletá kořenová zelenina nabitá vitaminy B a C, provitaminem karotenem, vápníkem, hořčíkem, draslíkem, železem, sodíkem, křemíkem, kyselinou listovou a antioxidanty si vůbec nezaslouží, že ji pořád nemáme rádi. Pro naše tělo je skutečným požehnáním a stačí jen trocha snahy, aby se proměnila v naprostou lahůdku, viz tento recept. Báječně jedlé (a naprosto úchvatné) jsou i její čerstvé listy.

Připravte si domácí křehké těsto podle našeho receptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty