Suroviny
- červená řepa (syrová, očištěná, odrbaná kartáčkem, větší rozkrojte napůl) 750 g
- česnek (neoloupaný) 3 stroužky
- rozmarýn (několik snítek)
- olivový olej 2,5 lžíce
- máslo (na vymazání)
- křehké těsto (hotové ) 375 g
- cibule 2 ks
- vejce (velká ) 2 ks
- smetana ke šlehání 150 ml
- balzamikový ocet 3 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- kozí sýr (tvrdý ) 100 g
- vlašské ořechy (nahrubo nasekané ) 25 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu rozložte na plech spolu s česnekem a snítkami rozmarýnu. Zakapejte 1,5 lžící olivového oleje, promíchejte a ujistěte se, že řepa je případnými řeznými plochami dolů. Pevně přikryjte alobalem a pečte 1 hodinu 30 minut, až bude řepa měkká. Dejte ji stranou vychladnout. Pak ji rukama v rukavicích oloupejte, resp. prsty stáhněte slupku a řepu nakrájejte nahrubo. Dejte ji stranou.
- Vymažte koláčovou formu o průměru 23 cm s volným dnem a vyložte ji těstem. Těsto vyložte papírem na pečení, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut péct (klidně k řepě). Vyndejte, odstraňte papír s fazolemi a korpus vraťte na 5 minut do trouby. Předpečené těsto vyndejte a nechte stranou.
- Zatímco se řepa a těsto pečou, rozehřejte zbylý olej v pánvi a zvolna na něm 10 až 15 minut smažte cibuli, až zkaramelizuje. Dejte stranou. Zbylý rozmarýn nakrájejte, několik snítek si ponechte na ozdobu. Vejce rozšlehejte se smetanou, vmíchejte nakrájený rozmarýn, osolte a opepřete. Přikryté nechte stranou.
- K cibuli přidejte řepu, ocet a cukr a smažte ještě 5 až 7 minut za častého promíchávání, až vznikne voňavá lepkavá směs. Její větší částí naplňte předpečené těsto a zalijte smetanovou směsí. Navrch rozdrobte sýr, vlijte zbylou řepnou směs a trochu jí zmáčkněte, aby se navrch dostala ta krásně červená vrstva. Pečte 20 minut, 2 minuty před koncem posypte ořechy. Před podáváním nechte koláč alespoň 15 minut chladnout. Ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu.
PRIMA TIP: Červená řepaDvouletá kořenová zelenina nabitá vitaminy B a C, provitaminem karotenem, vápníkem, hořčíkem, draslíkem, železem, sodíkem, křemíkem, kyselinou listovou a antioxidanty si vůbec nezaslouží, že ji pořád nemáme rádi. Pro naše tělo je skutečným požehnáním a stačí jen trocha snahy, aby se proměnila v naprostou lahůdku, viz tento recept. Báječně jedlé (a naprosto úchvatné) jsou i její čerstvé listy.