Římská pizza al taglio – nadýchaný obložený slaný koláč z pekáče

Moje hodnocení
1x

Řím požívá v Itálii výsostného postavení, a tak není divu, že i tamní pizza má trochu jiné parametry než třeba ta neapolská, byť se drží stejných základních pravidel. Ovšem trochu si pohrává s těstem.

4 porce
45 minut
italská

Těsto

Pizza

  • cherry rajčata (čerstvá nebo konzervovaná)
  • sýr pecorino (nastrouhaný)
  • listová zelenina (špenát, rukola, polníček a/nebo bylinky na oblohu)
  • prosciutto (nebo tyrolský špek na oblohu)

Postup přípravy

  1. V míse nebo nádobě robotu promíchejte mouku, sůl a droždí. Vmíchejte vodu a olej, až vznikne hrubé těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu. Těsto nejprve hněťte hranou dlaně, odtlačujte ho směrem od sebe. Shrňte ho do koule a pak ještě nejméně 8 minut hněťte, až bude hebké, hladké a pružné (v robotu při nízké rychlosti asi 8 minut).
  2. Těsto pomoučenýma rukama vytvarujte jako kouli, složte ho jakoby do sebe. Na pomoučené pracovní ploše zakápněte kouli troškou olivového oleje, pak přikryjte navlhčenou čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout, až zdvojnásobí objem, 45 minut až 1 hodinu. Případně můžete poté uložit do lednice a nechat kynout ještě přes noc.
  3. Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň. Plech nebo pekáček o rozměrech cca 23 x 33 cm lehce vymažte olejem.
  4. Těsto vyndejte z ledničky 1 hodinu před přípravou. Položte ho na pomoučenou pracovní plochu a začněte od okrajů promačkávat, abyste z něj vypudili vzduchové bubliny. Pak těsto obraťte, aby byla svrchní strana dole, a postup zopakujte z druhé strany a pak ještě jednou.
  5. Propracované těsto si přehoďte přes jednu paži a pak přes druhou a takto ho přeneste na plech nebo do pekáče. Lehce a stejnoměrně ho vymačkejte k okrajům. Snažte se, aby bylo všude stejně silné. Posypte ho rajčaty a zakapejte olivovým olejem.
  6. Na prvních 5 minut pečení postavte plech přímo na dno trouby. Pak přesuňte na mřížku umístěnou zhruba v polovině spodní části trouby a pečte ještě 15 až 20 minut. Posypte sýrem a vraťte ještě na chvíli do trouby, až se sýr roztaví.
  7. Vyndejte a před podáváním doplňte ještě čerstvými zelenými lístky, plátky prosciutta, tyrolského špeku apod.
PRIMA TIP: Obloha římské pizzy al taglio bývá poměrně libovolná, pekaři si dávají záležet především na dokonalém propracování těsta. Doplňky, jako je listová zelenina, bylinky a uzeniny, si nakonec můžete zvolit sami a různě je nakombinovat.

Připravte klasické kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty