zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Gratinované brambory se smetanou
Autor: iStock Gratinované brambory se smetanou

Gratinované brambory se smetanou

Hodnoceno: 423x
Gratinované brambory jsou tak dobré, že je můžete servírovat i jako samostatný pokrm, ale původně je to luxusní příloha, která se skvěle hodí třeba ke steaku. Pro odlehčení servírujte ještě s trochou zeleného salátu, který celému jídlu dodá svěžest.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory omyjte a oloupejte, tmavá a zelená místa vykrájejte. Brambory nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180 stupňů.
  2. Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do vrstev, každou vrstvu osolte, opepřete, nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Po stranách nalijte smetanovou směs, vše posypte sýrem a vločkami másla. V troubě pečte 50 minut, až budou brambory měkké a opečené dozlatova.

Vyzkoušejte i trochu nevšední kombinaci brambor, jablek a modrého sýra:

reklama