Suroviny
- smetana (30%) 100 ml
- mléko 125 ml
- brambory (moučné) 500 g
- máslo (na vymazání formy) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- ementál (nastrouhaný) 50 g
Při přípravě gratinovaných brambor postupujte podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory omyjte a oloupejte, tmavá a zelená místa vykrájejte. Brambory nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180 stupňů.
- Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do vrstev, každou vrstvu osolte, opepřete, nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Po stranách nalijte smetanovou směs, vše posypte sýrem a vločkami másla. V troubě pečte 50 minut, až budou brambory měkké a opečené dozlatova.
Vyzkoušejte i trochu nevšední kombinaci brambor, jablek a modrého sýra:
Připravte i dokonalé francouzské brambory s uzeným masem a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE