Pissaladière – slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami

Moje hodnocení
4x

Slaný koláč, o jehož historii se dohadují dva známé státy: Francie a Itálie. Původně se připravoval v Janově, ale v minulosti bylo toto území z části součástí toho francouzského, takže si místní specialitu podobnou pizze přivlastňují i Francouzi. Chuťovka z italské riviéry, která za boj rozhodně stojí!

1 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Náplň

  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 4 lžíce + na potření
  • žlutá cibule, nakrájená na kolečka 1 kg
  • cukr krupice (krupicový cukr) 1 lžička
  • sůl 1/2 lžičky
  • několik větviček čerstvého tymiánu + na podávání
  • ančovičky v oleji, okapané 160 g
  • hrst černých oliv
  • polenta na vysypání plechů

Postup přípravy

  1. Prosátou mouku, sůl a sušené droždí dejte do mísy a promíchejte (pokud používáte čerstvé droždí, rozmíchejte ho nejdříve ve vlažné vodě).
  2. Přilijte vodu i olej a vypracujte hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout do dvojnásobného objemu (přibližně 60–90 minut).
  3. Mezitím připravte náplň. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, cukr, sůl a za občasného míchání ji nechte na malém plameni zkaramelizovat do jemně zlaté barvy (přibližně 20–30 minut).
  4. Na závěr vmíchejte otrhané tymiánové lístky.
  5. Pečicí troubu předehřejte na 220 °C. Dva mělké pečicí plechy vysypte polentou.
  6. Vykynuté těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na dvě stejné časti, ze kterých vytvarujte koule.
  7. Každou část těsta poté vyválejte na tenký obdélník o rozměru cca 23 x 34 cm, přeneste je na připravené plechy a potřete olivovým olejem.
  8. Ihned (těsto nenechávejte znovu nakynout!) na těsto rozetřete cibulovou směs, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého okénka mezi nimi položte černou olivu.
  9. Pečte asi 15 minut dozlatova. Dozdobte čerstvým tymiánem a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty