Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami
Zdroj: Kublanka.cz
Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami
Zdroj:
Kublanka.cz
Slaný koláč, o jehož historii se dohadují dva známé státy: Francie a Itálie. Původně se připravoval v Janově, ale v minulosti bylo toto území z části součástí toho francouzského, takže si místní specialitu podobnou pizze přivlastňují i Francouzi. Chuťovka z italské riviéry, která za boj rozhodně stojí!
1 porce
60 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Prosátou mouku, sůl a sušené droždí dejte do mísy a promíchejte (pokud používáte čerstvé droždí, rozmíchejte ho nejdříve ve vlažné vodě).
-
Přilijte vodu i olej a vypracujte hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout do dvojnásobného objemu (přibližně 60–90 minut).
-
Mezitím připravte náplň. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, cukr, sůl a za občasného míchání ji nechte na malém plameni zkaramelizovat do jemně zlaté barvy (přibližně 20–30 minut).
-
Na závěr vmíchejte otrhané tymiánové lístky.
-
Pečicí troubu předehřejte na 220 °C. Dva mělké pečicí plechy vysypte polentou.
-
Vykynuté těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na dvě stejné časti, ze kterých vytvarujte koule.
-
Každou část těsta poté vyválejte na tenký obdélník o rozměru cca 23 x 34 cm, přeneste je na připravené plechy a potřete olivovým olejem.
-
Ihned (těsto nenechávejte znovu nakynout!) na těsto rozetřete cibulovou směs, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého okénka mezi nimi položte černou olivu.
-
Pečte asi 15 minut dozlatova. Dozdobte čerstvým tymiánem a ihned podávejte.
Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami 2
Zdroj: Kublanka.cz
Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami 2
Zdroj:
Kublanka.cz