 
                    
                                        
                                    Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami
                                                    
                        Zdroj: Kublanka.cz
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Kublanka.cz
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Slaný koláč, o jehož historii se dohadují dva známé státy: Francie a Itálie. Původně se připravoval v Janově, ale v minulosti bylo toto území z části součástí toho francouzského, takže si místní specialitu podobnou pizze přivlastňují i Francouzi. Chuťovka z italské riviéry, která za boj rozhodně stojí!
                                                
                            
                                
                                1 porce                            
                            
                                
                                60 minut
                            
                            
                                                            
                                    
                                    francouzská
                                
                                                     
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    
         
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Prosátou mouku, sůl a sušené droždí dejte do mísy a promíchejte (pokud používáte čerstvé droždí, rozmíchejte ho nejdříve ve vlažné vodě).
    
- 
        Přilijte vodu i olej a vypracujte hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout do dvojnásobného objemu (přibližně 60–90 minut).
    
- 
        Mezitím připravte náplň. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, cukr, sůl a za občasného míchání ji nechte na malém plameni zkaramelizovat do jemně zlaté barvy (přibližně 20–30 minut).
    
- 
        Na závěr vmíchejte otrhané tymiánové lístky.
    
- 
        Pečicí troubu předehřejte na 220 °C. Dva mělké pečicí plechy vysypte polentou.
    
- 
        Vykynuté těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na dvě stejné časti, ze kterých vytvarujte koule.
    
- 
        Každou část těsta poté vyválejte na tenký obdélník o rozměru cca 23 x 34 cm, přeneste je na připravené plechy a potřete olivovým olejem.
    
- 
        Ihned (těsto nenechávejte znovu nakynout!) na těsto rozetřete cibulovou směs, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého okénka mezi nimi položte černou olivu.
    
- 
        Pečte asi 15 minut dozlatova. Dozdobte čerstvým tymiánem a ihned podávejte.
    
                
                             
                    
                                        
                                    Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami 2
                                                    
                        Zdroj: Kublanka.cz
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pissaladiere - slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami 2
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Kublanka.cz