Holandská omáčka s chřestem

Doba přípravy:
Holandská omáčka s chřestem Foto:
Holandská omáčka s chřestem
Foto: Vylízaný talíř

Pověstná holandská omáčka? K té rozhodně stačí jen kvalitní brambory nebo zelený chřest. Je totiž tak lahodná, že další vylepšování není vůbec potřeba! ;)

Článek

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem  Foto:

Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu

Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Suroviny
špetka soli
citronová šťáva 1 lžíce
voda 2 lžíce
máslo, na 1 cm kostky 100 g
případně 1/2 lžičky dijonské hořčice
brambory
Postup
1

V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.

2

Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.

3

Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se mezitím trochu ochladila.

4

Pomalu začněte přidávat máslo – opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.

5

Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citronem. Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se, před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.

6

Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4–5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.

Holandská omáčka s chřestem 2 Foto: Holandská omáčka s chřestem; foto: Vylízaný talíř

Vylízaný talíř

Vylízaný talíř Foto:

Terezie chce na svém blogu www.vylizanytalir.cz ukázat, že hranice mezi zdravým a geniálně chutným jídlem neexistuje a že i hard core foodies si přijdou na své a zároveň budou jíst zdravě a cítit se o poznání lépe. Život v New Yorku ji nakazil používáním všech možných superfoods, ořechů, semínek, vhodnou kombinací zeleniny a hlavně vařením z kvalitních, opravdových, lokálních potravin.

Díky dlouhodobým zdravotním potížím má poměrně rozsáhlé znalosti o tom, jak správným jídlem svému tělu pomoci, aby fungovalo lépe, bez bolestí a omezení. Svoje recepty se snaží koncipovat tak, aby byly pokud možno časově nenáročné a zvládli jste je při klasické rodinné a pracovní honičce. Jejím cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietě a "zdravém životním stylu" není nic děsivého, není to ortel smrti pod taktovkou mdlých a suchých pokrmů a že nemusíte rezignovat na dobrou paštičku a pořádně propečenou flákotu. Není ani nutriční specialistka ani kuchařka ani novinářka. Jídlo ji prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro ni tou největší odměnou..

Videa

reklama

reklama