Suroviny
- zelená čočka (francouzská Puy, např. zn. Druid) 250 g
- karotka (jarní mrkev) 2 ks
- červená rajčata 2 ks
- červená cibule 1 ks
- kyselé okurky 4 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 50 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- vinný ocet (dle chuti)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- majonéza (rostlinná) 1 lžíce
- bylinky (nasekané, dle chuti) 1 hrst
- vejce natvrdo 3 ks
Postup přípravy
- Čočku předem alespoň na 2 hodiny namočte. Pak ji uvařte podle návodu doměkka. Musí však zůstat stále pevná.
- Mrkve a rajčata nakrájejte na drobné kostičky, kyselé okurky na plátky. Na dresink v misce metličkou smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, ocet, sůl, pepř a lžíci rostlinné majonézy.
- Čočku promíchejte se zeleninou, okurkou a vmíchejte dresink. Salát dejte do mísy s víčkem a nechte odležet ideálně hodinu v lednici.
- Při servírování každou porci ozdobte kousky vařeného vejce. Vejce můžete také nakrájet na kostičky a vmíchat do salátu.
PRIMA TIPY: Tento salát vypadá ještě zajímavěji, když zkombinujete více druhů čoček. Za pozornost stojí třeba černá čočka Beluga od značky Druid, která je jako stvořená do salátů. Pokud nemáte jarní mrkvičku, ale velkou tvrdou mrkev, tak ji předem krátce napařte nebo orestujte na pánvi. Bude se lépe kousat.
Připravte také klasickou čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE