Suroviny
- pekingské zelí 1,5 kg
- bílá ředkev (na čtvrtkolečka) 500 g
- salátová okurka (na čtvrtkolečka) 1 ks
- cibule (nakrájená na plátky) 1/2 šálku
- jarní cibulka (nakrájená na špalíčky) 5 ks
- zelené chilli papričky (zbavené semínek a nakrájené na tenké plátky) 2 ks
- červené chilli papričky (zbavené semínek a nakrájené na tenké plátky) 1 ks
- jablko (nakrájené na plátky velikosti sousta) 1 ks
- Nashi hruška (velká, nakrájená na plátky velikosti sousta) 1 ks
- ředkvičky (na plátky, nemusí být) 3 ks
- česnek (na tenké plátky) 3 stroužky
- zázvor (na tenké plátky) 1 lžíce
- mořská sůl
- gochugaru 2 lžíce
Postup přípravy
- Pekingské zelí rozkrojte na čtvrtiny. Každou čtvrtinu nakrájejte příčně na 4cm plátky, a poté zhruba na 4cm čtverečky. Vložte je do velké mísy nebo hrnce.
- Do mísy přidejte 3 šálky vody a 3 polévkové lžíce mořské soli a rukama vše jemně promíchejte. Nechte zelí 30 minut odstát, poté ho jemně promíchejte a nechte odstát dalších 30 minut.
- Ředkev nakrájejte na tenké plátky velikosti sousta. Vložte je do mísy a smíchejte s 1 lžičkou mořské soli. Nechte stát 1 hodinu.
- Zelí několikrát propláchněte a nechte odstát ve studené vodě, vodu několikrát vyměňte, abyste odstranili nečistoty a přebytečnou sůl. Kousky zelí vyždímejte nebo osušte v odstředivce na salát a přendejte do velké mísy.
- Do mísy se zelím přidejte ředkvičky (i se solným nálevem).
- Přidejte nakrájenou okurku, cibuli, jarní cibulku, zelenou chilli papričku, červenou chilli papričku, jablko, naši hrušku, česnek a zázvor a vše rukama promíchejte.
- V další velké míse smíchejte 10 šálků vody a ¼ šálku mořské soli a dobře promíchejte, aby se sůl rozpustila.
- Chilli vločky gochugaru svažte do kousku jemné gázy. Ponořte balíček do slané vody a několikrát ho zmáčkněte, dokud voda nezrůžoví. Balíček vyjměte a vyhoďte.
- Zeleninu a ovoce v míse zalijte růžovým slaným nálevem. Dobře promíchejte dřevěnou lžící. Přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo skleněných sklenic. Zeleninu jemně stlačte, aby byla ponořená v nálevu.
- Sklenice přikryjte a nechte stát při pokojové teplotě, dokud kimchi nezkvasí a trochu nezkysne, obvykle 1 až 2 dny. Jakmile je kimchi zkvašené, uložte ho do lednice a snězte ho v průběhu následujících dvou týdnů. Podávejte ho v jednotlivých miskách i s nálevem, který je velmi osvěžující.
PRIMA TIP: Nabak kimchi můžete jíst i předtím, než zkvasí: nebude vůbec kyselé a pikantní, ale bude křehké a osvěžující.
Připravte klasické korejské kimchi podle návodného videoreceptu