Suroviny
- smetana ke šlehání (40%) 300 ml
- cukr krupice 300 g
- vejce (žloutky a bílky oddělené) 8 ks
- kukuřičný škrob 1/2 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- olej (na vymazání formy)
- loupané mandle (lehce opražené, po vychladnutí najemno namleté) 200 g
- mandlový extrakt pár kapek
- hladká mouka 3 lžíce
- máslo 150 g
- Mandlové lupínky (opražené, na ozdobu) 50 g
Postup přípravy
- Smetanu a 75 g cukru dejte do silnostěnného nepřilnavého kastrolu a zahřívejte, až se ze smetany začne lehce kouřit. Mezitím dejte žloutky, maizenu a vanilkový extrakt do mísy a prošlehejte je metlou.
- Horkou smetanu vlijte za stálého šlehání ke žloutkům. Kastrol vypláchněte a vraťte do něj smetanu se žloutky. Krém zahřívejte na velmi mírném plameni a stále ho promíchávejte balonovou metlou, aby se nepřichytával ke dnu. Takto vařte asi 4 minuty, až hezky zhoustne (nebude stékat z obrácené lžíce).
- Zhoustlý krém vlijte do mísy, na povrch krému položte patřičně velké kolečko fólie (aby se nevytvořil škraloup) a krém nechte zcela vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě otevírací formy o průměru 20 cm lehce vytřete olejem a dna vyložte papírem. V čisté míse vyšlehejte bílky dotuha (špičky sněhu se nebudou ohýbat zpátky). Posypte polovinou zbylého cukru a znovu vyšlehejte dotuha. Přidejte polovinu mletých mandlí a znovu vyšlehejte, ale teď už sníh nebude tuhý. Do sněhové hmoty zatřete zbytek cukru a mandlí, mandlový extrakt a mouku.
- Těsto rozdělte do forem a povrch uhlaďte. Pečte 25 až 30 minut do světle zlaté barvy. Těsto se trochu odtáhne od stěn formy, ale příliš nevyběhne. Nechte ve formách chladnout asi 10 minut, pak korpusy vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Máslo v míse utřete nejlépe elektrickými metlami do pěny. Rychlost metel snižte na nejnižší a pomalu k máslu zašlehávejte vychladlý žloutkový krém spolu s nepatrnou špetkou soli. Krém by měl mít snadno roztíratelnou konzistenci, pokud je moc měkký, nechte ho chvíli v ledničce.
- Sestavte dort. Korpusy k sobě spojte třetinou krému, zbylým krémem pak celý dort potřete. Dejte ho do ledničky, až krém hezky zpevní. Před podáváním ho vyndejte 40 minut předem, aby došel do pokojové teploty, a ozdobte ho mandlovými lupínky.
PRIMA TIP: Chcete-li dodat dortu živější barvu, přidejte do krému pár kapek jedlého barviva.
Vyzkoušejte také výborný mrkvový dort s vlašskými ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s vlašskými ořechy