Forbidden fruit
- vodka (Stoličnaja) 40 ml
- golden syrup (jasmínový) 15 ml
- pyré (z yuzu) 10 ml
- citronová šťáva 10 ml
- tonic (Thomas Henry Cherry Blossom )
Postup přípravy
- Nejdřív začněte přípravou syrupu, uveďte 500ml vody k bodu varu v hrnci a vylouhujte v něm jasmínový čaj, pokud chcete aby měl syrup intenzivnější chuť, můžete klidně přidat více čaje. Nechte čaj pořádně vylouhovat a později přeceďte přes jemné sítko, nebo látku do jiného hrnce. Přefiltrovaný čaj opět uveďte do varu a stálého míchání postupně přidávejte cukr. Až bude veškerý cukr rozpuštěný, sundejte hrnec z hořáku a nechejte syrup vychladnout. Pak už stačí syrup naláhvovat a skladovat v ledničce.
- Teď se můžete pustit do přípravy samotného koktejlu. Připravte si shaker, nebo jinou uzavíratelnou nádobu, například zavařovací sklenici. Odměřte si 40ml vodky a nalijte jí do shakeru. Jako další si naberte led a zaplňte jím shaker. Jako další krok nalijte do shakeru odměřený zbytek surovin kromě tonicu.
- Shaker uzavřete a pořádně protřepejte po dobu alespoň 30 vteřin.
- Připravte si skleničku typu highball, nasypejte do ní led a přes barmanské, nebo jiné sítko nalijte obsah shakeru do skleničky. Ta by se podle druhu skla měla zaplnit přibližně do ¾.
- Zbytek skla dolijte růžovým tonikem, osobně doporučuji Thomas Henry Cherry Blossom Tonic, protože má osvěžující a vyváženou chuť, ale fungovat bude jakýkoliv, záleží na Vašich preferencích.
- Teď už zbývá jen drink ozdobit a podávat. Pokud tomu roční období přeje, nejraději používám na ozdobu rozkvetlé květy ovocných stromů, ale teď během chladnějších měsíců bohatě postačí i lístek máty, nebo plátek sušeného grapefruitu. Jako doslova zlatou tečku nakonec přidávám jedlé zlato, nebo zlatý sprej. Koktejl podávejte na ubrousku s brčkem.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.