Suroviny
- těstoviny (dle vašeho výběru) 400 g
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- slanina (uzená nebo sušená šunka) 100 g
- česnek 3 stroužky
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- mražený hrášek 1 velká hrst
- vývar (nebo voda z těstovin) 100 ml
- smetana ke šlehání 50 ml
- strouhaný parmazán 1 velká hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do velkého hrnce s osolenou vodou dejte vařit těstoviny tak, aby byly al dente – na skus.
- Mezitím ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno dosklovata. Pak přidejte uzenou slaninu nebo sušenou šunkou na kostičky (skvělé jsou třeba odřezky jamón serrano) a najemno nasekaný česnek. Minutku zarestujte a přidejte zelený chřest, kterému nejprve odkrojte zhruba 2cm tuhé konce a poté stonky nakrájejte na tenké šikmé plátky.
- Společeně asi 2 minuty restujte, osolte, opepřete a přisypte mražený hrášek. Podlijte vývarem nebo vodou z těstovin. Přilijte také šlehačku, přikryjte poklicí a minutu duste.
- Poté odkryjte a přisypte štědrou porci nastrouhaného parmazánu. Přisypte slité uvařené těstoviny a krátce promíchejte, aby se omáčka dostala do všech záhybů. Nandejte na talíře a ještě štědře zaprašte čerstvě namletým pepřem.
Těstoviny se zeleným chřestem a sušenou šunkou v krémové omáčce 2 Zdroj: Klára Michalová