Suroviny
- škvarky 70 g
- kořenová petržel (pečená, viz Prima tip) 30 g
- kešu 60 g
- smažená cibulka (hotový výrobek) 20 g
- olivový olej (nebo slunečnicový) 100 ml
- strouhaný parmazán 40 g
Postup přípravy
- V mixéru se sekacím nástavcem nejprve rozmixujte škvarky, pečenou a vychladlou petržel, kešu ořechy a cibulku. Za chodu mixéru přilévejte olej, až vznikne řidší pasta. Nepřehánějte to s délkou mixování, pesto by si mělo uchovat hrubší strukturu. Dlouhým mixováním se také zbytečně zahřívá.
- Vmíchejte strouhaný sýr. Pesto dejte do skleničky, uzavřete a uložte do lednice, maximálně na tři dny. Delší dobu ho uchováte v mrazáku.
PRIMA TIP: Petržel upečte při přípravě jiného pokrmu v troubě nebo jako základ polévky či kaše a odeberte 30 g. To odpovídá zhruba 70–100 g čerstvé petržele, tedy jednomu kořeni. V lednici vydrží pečená zelenina pár dní.
Vyzkoušejte také škvarkovou pomazánku s vejci a okurkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE