Kukuřičné lupínky nachos jsou základním stavebním kamenem mexické kuchyně. Zkuste je kromě chroupání místo chipsů použít i při vaření báječných mexických jídel plných chutí, vůní a barev. Recepty připravil šéfkuchař Michal Nikodém a kromě nich se zde dozvíte i něco o historii této pochoutky.
Poznejte historii kukuřičných nachos a vyzkoušejte 4 originální mexické recepty
Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.
Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové či nové druhy obilovin – rýže a pšenice.
K nachos neodmyslitelně patří avokádové guacamole. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit
Historie nachos
K základním a nejznámějším jídlům mexické kuchyně patří nachos, které představuje kukuřičnou tortillu s rozpuštěným sýrem. Za tvůrce nachos je považován Ignacio „Nacho“ Anaya z města Piadras Negras. Legenda praví, že 21. října 1943 přišlo do restaurace El Moderno, kde Ignacio Anaya pracoval, několik manželek amerických vojáků. Jelikož předešlý den byla restaurace zavřena a zásob bylo málo, musel použít jen to, co v kuchyni objevil. Rozkrájel tedy tortillu na trojúhelníčky, posypal ji čedarem, doplnil o papričky jalapeños a tím vzniklo nové jídlo.
Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, jejíž hlavní specialitou se stalo právě nachos. Jeho název byl později odvozen z domácí podoby jména Ignác – Nacho. Trojúhelníčkové chipsy vytvořené z tortill se staly velmi populární a postupně pronikly do mnoha zemí po celém světě.
Původní nachos se skládaly ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným čedarem a nakládanými papričkami jalapeño. Dnes se typické trojúhelníčky podávají s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi – masem, olivami, fazolemi, rajčaty a dalšími.
Vyzkoušejte 4 nové recepty s nachos, které pro vás připravil šéfkuchař Michal Nikodém:
Nachos s trhaným vepřovým masem
4 porce
- 400 g pečeného vepřového (plec, krkovice)
- 1 balení Chio Tortillas Creamy Nacho cheese
- 2 rajčata
- 2–4 chilli mexické papričky jalapeño
- 1 červená cibule
- 150 g žlutého tvrdého sýra (nejlépe čedar)
- 1 jarní cibulka
- Měkké upečené maso pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna. Papričky nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, cibuli na tenké nudličky, sýr nastrouhejte nahrubo a jarní cibulku nasekejte najemno.
- Do zapékací mísy pro 4 osoby nasypte 1/3 balení Chio nachos do stejnoměrné vrstvy. Posypte jednou třetinou natrhaného masa, chilli, rajčat, červené cibule a sýra. Poté stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu.
- Vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.
- Po vytažení z trouby posypte nasekanou natí z jarní cibulky a ihned podávejte.
Jednohubky s guacamole a lososem
Suroviny na 8 porcí
- 1 balení Chio Tortillas Touch of Salt
- 120 g uzeného lososa
- 1 zakysaná smetana
- nať z koriandru na ozdobu
Guacamole
- 1 avokádo zralé (ideální je Ready to eat)
- 1 malá cibulka
- snítka čerstvého koriandru
- 4 cherry rajčátka nakrájená na malé kostičky
- šťáva z 1 limety
- sůl, pepř
- případně malá špetka cukru
- Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou a smíchejte s najemno nakrájenou cibulkou, cherry rajčátky a nasekaným koriandrem. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z limetky a případně trochou cukru.
- Na každý trojúhelníček nachos dejte kopeček guacamole, kousek lososa a ozdobte trochou zakysané smetany smíchané s nasekaným koriandrem.
- Můžete posypat nasekaným chilli nebo opraženým sezamovým semínkem.
Mexické červené fazole s nachos
Suroviny na 2 porce
- ½ balení Chio Tortillas Touch of Salt
- 80 g tvrdého strouhaného sýra
- 1 balení zakysané smetany
- 2 chilli mexické papričky jalapeño
- nať z koriandru na ozdobu
Fazole
- 1 plechovka (400g) červených fazolí ve slaném nálevu
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká cibule
- 1 papriková pikantní polosuchá klobása (ideálně mexická)
- sůl
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte, až zesklovatí. Klobásu zbavte střívka, na prkýnku rozmačkejte vidličkou a vložte ji k orestované cibuli. Asi 3 minuty opékejte. Pak přimíchejte najemno nasekaný česnek, asi 30 sekund opékejte a přisypte scezené fazole. Vše na pánvi rozmačkejte na hrubou pastu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte několik lžic nálevu z fazolí. Ochuťte solí.
- Na každý trojúhelníček dejte trochu fazolové pasty a posypte sýrem. Takto připravené skládejte na plech (můžete i do dvou vrstev na sebe).
- Plech vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.
- Po vytažení z trouby ozdobte zakysanou smetanou, na kolečka nakrájenou feferonkou a nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte.
Zapečené nachos s restovanou panenkou
Suroviny na 4 porce
- 600 g vepřové panenky
- 2 lžíce oleje
- 100 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 1 velká zelená paprika
- sůl, pepř
- oregano sušené
- 1 balení Chio Tortillas Hot Fiesta Chili
- 150 g tvrdého tučného sýra
- 1 sklenice jemné rajčatové salsy
- koriandrová nať
- Na pánvi rozehřejte olej a zprudka na ní orestujte na nudličky nakrájené maso. Na povrchu bude dozlatova, uprostřed musí zůstat syrové. Opečené maso osolte, opepřete a vyjměte z pánve.
- Do výpeku z masa vložte na nudličky nakrájenou slaninu, na nudličky nakrájenou cibuli a nudličky papriky. Osolte, opepřete a na středním plameni cca 5 minut restujte, až zelenina změkne, ale přesto uvnitř zůstane lehce křupavá. Vypněte plamen a k zelenině přimíchejte maso a posypte sušeným oreganem.
- Do zapékací mísy pro 4 osoby nasypte 1/3 balení Chio nachos do stejnoměrné vrstvy. Posypte jednou třetinou směsi masa a zeleniny a nahrubo nastrouhaného sýra. Poté stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu.
- Vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.
- Po vytažení z trouby pokapejte CHIO Dip Mild Salsoum posypte nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte.
O nachos se šéfkuchařem Michalem Nikodémem
• K jakým příležitostem se tortillas nejvíce hodí?
K jakýmkoli. Nejlépe jako „sdílené“ jídlo s přáteli či rodinou. Ideální je postavit zapečený plech s nachos doprostřed stolu a každý si nabírá a uzobává podle chuti. Naprosto ideální jsou při sledování nějakého sportovního klání, třeba u příležitosti Mistrovství světa v hokeji :). Anebo zanedlouho u letní Olympiády.
• Jaká jídla se dají s jejich využitím vytvořit?
Úplně nejjednodušší je namáčet je do nějaké salsy, omáčky. Nejraději mám avokádovou – guacamole. A pak známé zapékané se sýrem a různými náplněmi, ať už masitými, nebo bezmasými. Neměla by chybět rajčatová salsa nebo omáčka ze zakysané smetany.
• Jak máte tortillas rád vy? Na jaký způsob?
Moje nejoblíbenější nachos jsou právě jako lehká večeře s vynikající salsou guacamole, kde se používá zralé avokádo, limetka atd. Mám je moc rád i jednoduše zapečené se žlutým čedarem a papričkami jalapeños, pokapané hustou zakysanou smetanou a posypané sekaným koriandrem.
• Nějaké tipy/triky, kde se dají netradičně použít? Například v rámci párty menu? Jak je ozvláštnit?
Můžou velmi dobře sloužit jako „podložky“ pro různé kanapky či jednohubky. Vynikající jsou s uzeným lososem nebo třeba s pečeným hovězím masem (anglickým roastbífem). Samozřejmě je můžeme využít i na bezmasé varianty jednohubek.
Zdroj: Chio Tortillas
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH