Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Poznejte historii kukuřičných nachos a vyzkoušejte 4 originální mexické recepty

Historie nachos

Historie nachos Zdroj: iStock

  • Zavřít

Historie nachos Zdroj: iStock

Kukuřičné lupínky nachos jsou základním stavebním kamenem mexické kuchyně. Zkuste je kromě chroupání místo chipsů použít i při vaření báječných mexických jídel plných chutí, vůní a barev. Recepty připravil šéfkuchař Michal Nikodém a kromě nich se zde dozvíte i něco o historii této pochoutky.

Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.

Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové či nové druhy obilovin – rýže a pšenice.

Historie nachos

K základním a nejznámějším jídlům mexické kuchyně patří nachos, které představuje kukuřičnou tortillu s rozpuštěným sýrem. Za tvůrce nachos je považován Ignacio „Nacho“ Anaya z města Piadras Negras. Legenda praví, že 21. října 1943 přišlo do restaurace El Moderno, kde Ignacio Anaya pracoval, několik manželek amerických vojáků. Jelikož předešlý den byla restaurace zavřena a zásob bylo málo, musel použít jen to, co v kuchyni objevil. Rozkrájel tedy tortillu na trojúhelníčky, posypal ji čedarem, doplnil o papričky jalapeños a tím vzniklo nové jídlo.

Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, jejíž hlavní specialitou se stalo právě nachos. Jeho název byl později odvozen z domácí podoby jména Ignác – Nacho. Trojúhelníčkové chipsy vytvořené z tortill se staly velmi populární a postupně pronikly do mnoha zemí po celém světě.

Původní nachos se skládaly ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným čedarem a nakládanými papričkami jalapeño. Dnes se typické trojúhelníčky podávají s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi – masem, olivami, fazolemi, rajčaty a dalšími.

Recepty

Avokádový dip s wasabi

241

Vyzkoušejte 4 nové recepty s nachos, které pro vás připravil šéfkuchař Michal Nikodém:

Nachos s trhaným vepřovým masem

4 porce

• 400 g pečeného vepřového (plec, krkovice)

• 1 balení Chio Tortillas Creamy Nacho cheese

• 2 rajčata

• 2–4 chilli mexické papričky jalapeño

• 1 červená cibule

• 150 g žlutého tvrdého sýra (nejlépe čedar)

• 1 jarní cibulka

Měkké upečené maso pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna. Papričky nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, cibuli na tenké nudličky, sýr nastrouhejte nahrubo a jarní cibulku nasekejte najemno.

Do zapékací mísy pro 4 osoby nasypte 1/3 balení Chio nachos do stejnoměrné vrstvy. Posypte jednou třetinou natrhaného masa, chilli, rajčat, červené cibule a sýra. Poté stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu.

Vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.

Po vytažení z trouby posypte nasekanou natí z jarní cibulky a ihned podávejte.

Jednohubky s guacamole a lososem

Nachos jednohubky s lososem a guacamole; foto: archiv Chio Tortillas

Suroviny na 8 porcí

• 1 balení Chio Tortillas Touch of Salt

• 120 g uzeného lososa

• 1 zakysaná smetana

• nať z koriandru na ozdobu

Guacamole

• 1 avokádo zralé (ideální je Ready to eat)

• 1 malá cibulka

• snítka čerstvého koriandru

• 4 cherry rajčátka nakrájená na malé kostičky

• šťáva z 1 limety

• sůl, pepř

• případně malá špetka cukru

Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou a smíchejte s najemno nakrájenou cibulkou, cherry rajčátky a nasekaným koriandrem. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z limetky a případně trochou cukru.

Na každý trojúhelníček nachos dejte kopeček guacamole, kousek lososa a ozdobte trochou zakysané smetany smíchané s nasekaným koriandrem.

Můžete posypat nasekaným chilli nebo opraženým sezamovým semínkem.

Mexické červené fazole s nachos

Suroviny na 2 porce

• ½ balení Chio Tortillas Touch of Salt

• 80 g tvrdého strouhaného sýra

• 1 balení zakysané smetany

• 2 chilli mexické papričky jalapeño

• nať z koriandru na ozdobu

Fazole

• 1 plechovka (400g) červených fazolí ve slaném nálevu

• 2 lžíce oleje

• 1 stroužek česneku

• 1 středně velká cibule

• 1 papriková pikantní polosuchá klobása (ideálně mexická)

• sůl

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte, až zesklovatí. Klobásu zbavte střívka, na prkýnku rozmačkejte vidličkou a vložte ji k orestované cibuli. Asi 3 minuty opékejte. Pak přimíchejte najemno nasekaný česnek, asi 30 sekund opékejte a přisypte scezené fazole. Vše na pánvi rozmačkejte na hrubou pastu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte několik lžic nálevu z fazolí. Ochuťte solí.

Na každý trojúhelníček dejte trochu fazolové pasty a posypte sýrem. Takto připravené skládejte na plech (můžete i do dvou vrstev na sebe).

Plech vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.

Po vytažení z trouby ozdobte zakysanou smetanou, na kolečka nakrájenou feferonkou a nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte.

Zapečené nachos s restovanou panenkou

Zapečené nachos s restovanou panenkou; cfoto: archiv Chio Tortillas

Suroviny na 4 porce

• 600 g panenské svíčkové

• 2 lžíce oleje

• 100 g anglické slaniny

• 1 velká cibule

• 1 velká zelená paprika

• sůl, pepř

• oregano sušené

• 1 balení Chio Tortillas Hot Fiesta Chili

• 150 g tvrdého tučného sýra

• 1 sklenice CHIO Dip Mild Salsa

• koriandrová nať

Na pánvi rozehřejte olej a zprudka na ní orestujte na nudličky nakrájené maso. Na povrchu bude dozlatova, uprostřed musí zůstat syrové. Opečené maso osolte, opepřete a vyjměte z pánve.

Do výpeku z masa vložte na nudličky nakrájenou slaninu, na nudličky nakrájenou cibuli a nudličky papriky. Osolte, opepřete a na středním plameni cca 5 minut restujte, až zelenina změkne, ale přesto uvnitř zůstane lehce křupavá. Vypněte plamen a k zelenině přimíchejte maso a posypte sušeným oreganem.

Do zapékací mísy pro 4 osoby nasypte 1/3 balení Chio nachos do stejnoměrné vrstvy. Posypte jednou třetinou směsi masa a zeleniny a nahrubo nastrouhaného sýra. Poté stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu.

Vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a 10 minut zapékejte.

Po vytažení z trouby pokapejte CHIO Dip Mild Salsoum posypte nasekanou koriandrovou natí a ihned podávejte.

Recepty

Ohnivo-ledová salsa s melounem

5

O nachos se šéfkuchařem Michalem Nikodémem

• K jakým příležitostem se tortillas nejvíce hodí?

K jakýmkoli. Nejlépe jako „sdílené“ jídlo s přáteli či rodinou. Ideální je postavit zapečený plech s nachos doprostřed stolu a každý si nabírá a uzobává podle chuti.

• Jaká jídla se dají s jejich využitím vytvořit?

Úplně nejjednodušší je namáčet je do nějaké salsy, omáčky. Nejraději mám avokádovou – guacamole. A pak známé zapékané se sýrem a různými náplněmi, ať už masitými, nebo bezmasými. Neměla by chybět rajčatová salsa nebo omáčka ze zakysané smetany.

• Jak máte tortillas rád vy? Na jaký způsob?

Moje nejoblíbenější nachos jsou právě jako lehká večeře s vynikající salsou guacamole, kde se používá zralé avokádo, limetka atd. Mám je moc rád i jednoduše zapečené se žlutým čedarem a papričkami jalapeños, pokapané hustou zakysanou smetanou a posypané sekaným koriandrem.

• Nějaké tipy/triky, kde se dají netradičně použít? Například v rámci párty menu? Jak je ozvláštnit?

Můžou velmi dobře sloužit jako „podložky“ pro různé kanapky či jednohubky. Vynikající jsou s uzeným lososem nebo třeba s pečeným hovězím masem (anglickým roastbífem). Samozřejmě je můžeme využít i na bezmasé varianty jednohubek.

TZ, (klam)

Uložit

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to recepty škola vaření mexická kuchyně nachos

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Nejde o dny, Martínek má stále čas. Není vyloučeno, že pojišťovna léčbu uhradí, říká expert Tragická oslava svatby v Iráku. Při požáru nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 bylo zraněno Konsolidační balíček by měl být tvrdší. Lepší by byly dva obtížné roky, řekl prezident Pavel

prima-zeny

Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! RECENZE: Nejlepší sci-fi dekády? Haha, Stvořitel vypadá nádherně, ale je hloupý, až to bolí Manželka Bruce Willise přinesla smutnou zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.