Šeříkový sirup do zásoby na letní limonádu

Moje hodnocení
5x

Pusťte si do kuchyně jaro naplno, a to s nádherně voňavými květy šeříku! Ty se řadí mezi jedlé květy, které můžete bez obav vyzkoušet, dnes třeba na přípravu sirupu, který se vám bude hodit při míchání (nejen) letních drinků.

1 porce
120 minut

Suroviny

  • malé květenství čínského šeříku 10 ks (nebo 4 klasického)
  • zralé granátové jablko 1 ks
  • třtinový světlý cukr 250 g
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1/2 lžičky
  • voda

Postup přípravy

  1. Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky.
  2. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přišli byste o část pylu, vůni a to nejlepší v sirupu.
  3. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu – do hrnce na květy.
  4. Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant.
  5. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat.
  6. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše, co se povede – získáte tak silný základ na sirup.
  7. Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, znovu ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá.
  8. Pro nejlepší limonádu sirup zřeďte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidejte citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty