Suroviny
- čínský šeřík (malé květenství ) 10 ks (nebo 4 klasického)
- granátové jablko (zralé ) 1 ks
- třtinový cukr (světlý ) 250 g
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1/2 lžičky
- voda
Postup přípravy
- Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky.
- Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přišli byste o část pylu, vůni a to nejlepší v sirupu.
- Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu – do hrnce na květy.
- Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant.
- Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat.
- Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše, co se povede – získáte tak silný základ na sirup.
- Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, znovu ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá.
- Pro nejlepší limonádu sirup zřeďte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidejte citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.
Vyzkoošejte ověžující citronovou limonádu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Citronová limonáda podle Zdeňka Pohlreicha