Langoše
- brambory (větší ) 1 ks (cca 150–200 g)
- máslo 30 g
- mléko (vlažné ) 300 ml
- droždí (čerstvé ) 30 g
- cukr krupice 35 g
- hladká mouka 400 g + na pomoučení
- olej (arašídový nebo slunečnicový,na smažení)
- sůl 1/2 lžičky
Česneková pasta
- česnek 4 stroužky
- slunečnicový olej 40 ml
- hladkolistá petržel 2 snítky
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Bramboru uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka, slijte ji, nechte trochu zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Mezitím rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Do třetiny vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte strouhané brambory, máslo, kvásek a zbylé mléko a cukr a pomocí měchačky vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte, rozdělte na osm stejných kousků a každý prohněťte – zabalte jednu stranu do středu, pootočte, zabalte druhou a stejně pokračujte, až vytvoříte balíček. Skládejte je na pomoučený vál a nechte 15 minut kynout.
- V širokém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na teplotu 150 °C (změřte ji kuchařským teploměrem), bochánek vytvarujte do placky silné zhruba 1 cm a opatrně ho vložte do horkého oleje. Smažte ho dozlatova, zhruba 2 minuty za každé strany.
- Mezitím oloupejte česnek, nasekejte ho najemno, osolte a utřete nebo ho prolisujte. Promíchejte ho s olejem a nadrobno nasekanou petrželkou.
- Osmažené langoše skládejte na papírové utěrky, které vysají přebytečný olej. Potřete je česnekovou pastou a podle chuti kečupem a posypte sýrem.
Připravte smažené kynuté langoše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta