Najděte si recept
Langoše s česnekovou pastou

Suroviny (4 porce)
Langoše:
- větší brambora 1 ks (cca 150–200 g)
- Máslo 30 g
- vlažné mléko 300 ml
- čerstvé droždí 30 g
- cukr krupice 35 g
- hladká mouka 400 g + na pomoučení
- Sůl 1/2 lžičky
- arašídový nebo slunečnicový olej na smažení
Česneková pasta:
- Česnek 4 stroužky
- Sůl 1/2 lžičky
- Slunečnicový olej 40 ml
- hladkolistá petržel 2 snítky
K podávání:
Postup
- Bramboru uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka, slijte ji, nechte trochu zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Mezitím rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Do třetiny vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte strouhané brambory, máslo, kvásek a zbylé mléko a cukr a pomocí měchačky vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte, rozdělte na osm stejných kousků a každý prohněťte – zabalte jednu stranu do středu, pootočte, zabalte druhou a stejně pokračujte, až vytvoříte balíček. Skládejte je na pomoučený vál a nechte 15 minut kynout.
- V širokém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na teplotu 150 °C (změřte ji kuchařským teploměrem), bochánek vytvarujte do placky silné zhruba 1 cm a opatrně ho vložte do horkého oleje. Smažte ho dozlatova, zhruba 2 minuty za každé strany.
- Mezitím oloupejte česnek, nasekejte ho najemno, osolte a utřete nebo ho prolisujte. Promíchejte ho s olejem a nadrobno nasekanou petrželkou.
- Osmažené langoše skládejte na papírové utěrky, které vysají přebytečný olej. Potřete je česnekovou pastou a podle chuti kečupem a posypte sýrem.
Langoše s česnekovou pastou; foto: Cat & Cook – Ivana Jindřichová
Cat & Cook kuchařka
70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!
Ivana Jindřichová
Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.
Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.
Celou kuchařkou vás provádí moje kočka Minda, která mi v kuchyni dělá parťáka od koťátka. Je totiž šíleně zvědavá, a dokud byla zdravá, občas se mnou i ochutnávala připravovaná masíčka.
Více info o knize a eshop najdete na www.catandcook.cz.