Suroviny
- máslo (nebo olivový olej) 2 lžíce
- česnek (rozetřené) 4 stroužky
- cibule (na kostičky) 1 ks
- červená paprika (na malé kousky) 1 ks
- sušená rajčata (na kousky) 5–6 ks
- hlíva ústřičná (nebo shiitake, nakrájené na plátky) 200 g
- zeleninový vývar 400 ml
- smetana 200 ml
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sušená bazalka 1 lžička
- oregano (sušené) 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bylinky (čerstvé, na dokončení)
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte při střední teplotě máslo nebo olej. Vsypte cibuli a smažte ji asi 5 minut. Pak přidejte česnek, rajčata, papriku, houby a nakonec koření a bylinky. Vše smažte ještě asi 6 až 7 minut.
- Vlijte vývar, promíchejte a teplotu snižte, aby polévka jen mírně vřela. Vařte ji asi 15 minut, až budou houby zcela měkké. Nakonec vlijte smetanu a už jen krátce prohřejte. Je-li třeba, dochuťte. Vydatnou polévku podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.
Vyzkoušejte také skvělou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE