Těsto
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- vejce 4 ks
- sůl
- voda (podle potřeby)
Náplň
- uzený pstruh (obraný, bez kostí a kůže) 900 g
- sýr Philadelphia 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Křenová omáčka
- máslo 30 g
- křen (čerstvě nastrouhaný) 80 g
- šalotka 100 g
- bílý vinný ocet 30 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- plnotučné mléko 240 ml
- toustový chléb (střídka) 30 g
- sůl
- cukr
K servírování
- uzený pstruh (kousky)
- balsamico (jablečné)
- jablka 5 ks
- citronová šťáva
- červená řepa 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mouku, vejce, sůl a případně trošku vody smíchejte dohromady. Asi 10 minut hněťte tak, aby vzniklo pevné, kompaktní a hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte asi tři hodiny odležet v lednici.
- Mezitím dejte péct do trouby 3 celá jablka.
- Připravte náplň do taštiček. Obraného uzeného pstruha osolte, opepřete, přidejte čerstvý sýr a zamíchejte. Takto máte připraveno k plnění.
- V menším rendlíku rozehřejte máslo a přidejte šalotku nakrájenou najemno. Společně duste a pak zalijte bílým octem, zavařte a následně přilijte mléko a smetanu. Pomalu vařte asi dvě minuty a pak přidejte chléb nakrájený na kostičky. Opět vařte asi dvě minuty, přidejte křen nastrouhaný najemno, zlehka nechte přejít varem, promíchejte a ihned promixujte dohladka ponorným mixérem. Dochuťte. Přeceďte přes jemné síto.
- Připravené odleželé těsto rozválejte, aby bylo velmi tenké, nebo použijte strojek na výrobu těstovin. Na vyváleném těstě naznačte kolečka a na jednotlivá kolečka pokládejte náplň z uzeného pstruha. Poté přiklopte další vrstvou vyváleného těsta, pečlivě umačkejte v místech, kde se těsto dotýká, vykrojte a vytvořte taštičky. Pak vařte ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.
- Dvě jablka nakrájejte na malé kostičky a pokud je jablko sladké, pokapejte šťávou z půlky citronu.
- Červenou řepu nakrájejte na kostičky a přidejte trochu jablečného balsamica.
- Na jablečné pyré oloupeme upečená jablka, přidejte malinko jablečného balsamica a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Nakonec naservírujte na talíř taštičky s křenovou omáčkou, přidejte trošku jablíček připravených na kostičky, červenou řepu, jablečné pyré, pokapejte lehce jablečným balsamicem a kousky pstruha orestovaného na pánvi.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE