Suroviny
- vlašské ořechy (vyloupané půlky) 50 g
- kapusta (Cavolo Nero) 400 g
- mascarpone 100 g
- gorgonzola 100 g
- gnocchi 800 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve středním hrnci uvařte alespoň 2 l osolené vody. Ořechy opražte nasucho na středním stupni dozlatova a přesypte je do misky, aby se dále nezahřívaly.
- Z kapusty vytrhejte řapíky. Můžete je vyhodit nebo schovat do mrazáku na zeleninový vývar. Listy vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody. Pomocí kleští nebo pinzety je vytáhněte a dvě třetiny listů přeneste do stolního mixéru. Zbylé listy nasekejte nahrubo. Vodu nechte v hrnci vřít.
- Kapustu rozmixujte s mascarpone a většinou gorgonzoly dohladka. Podle potřeby můžete směs zředit trochou vroucí vody z kapusty. Dochuťte solí a pepřem.
- Do vroucí vody vložte gnocchi a vařte je 3 minuty nebo dokud nevyplavou na hladinu. Pak je sceďte a vraťte do hrnce. Přidejte zelenou omáčku a nasekanou kapustu. Většinu ořechů rozdrobte navrch a promíchejte.
- Gnocchi posypte zbylými ořechy a rozdrobte navrch zbylou gorgonzolu a ihned podávejte, nebo nechte ještě pár minut zapéct pod grilem dozlatova.
PRIMA TIP: Černou kapustu najdete i pod názvem Cavolo nero nebo toskánská kapusta. Pochází z Itálie a tvoří dlouhé tmavé volné listy, podle kterých se jmenuje. Ohromuje vysokým obsahem vitaminu A i komplexem vitaminů B (kromě B12). Chutí se podobá kadeřávku, ale je rychleji hotová. Stačí ji 15 minut podusit nebo 4–5 minut povařit, aby změkla. Nikdy se však nerozvaří jako kapusta. Koupíte ji v obchodech s italskými potravinami, ale i na farmářských trzích, pěstuje ji třeba farma Jamboz nebo Vícemil.
Bramborové gnocchi s černou kapustou a gorgonzolou podle Jamieho Olivera Zdroj: 5 ingrediencí – Středomoří
Vyzkoušejte také rychlé bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE