5 ingrediencí – Středomoří

Bramborové gnocchi s černou kapustou a gorgonzolou podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
2x

Vizuální kontrast překvapí chuťovou souhrou hřejivých bramborových gnocchi s výraznou kapustou a nasládlou gorgonzolou. Tahle listová zelenina odolává mrazíkům a v brzkém chladném jaře vám dodá vítané vitaminy i kuchařskou invenci. Gnocchi s černou kapustou můžete podávat jako hlavní chod nebo přílohu k masu.

4 porce
20 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve středním hrnci uvařte alespoň 2 l osolené vody. Ořechy opražte nasucho na středním stupni dozlatova a přesypte je do misky, aby se dále nezahřívaly.
  2. Z kapusty vytrhejte řapíky. Můžete je vyhodit nebo schovat do mrazáku na zeleninový vývar. Listy vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody. Pomocí kleští nebo pinzety je vytáhněte a dvě třetiny listů přeneste do stolního mixéru. Zbylé listy nasekejte nahrubo. Vodu nechte v hrnci vřít.
  3. Kapustu rozmixujte s mascarpone a většinou gorgonzoly dohladka. Podle potřeby můžete směs zředit trochou vroucí vody z kapusty. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Do vroucí vody vložte gnocchi a vařte je 3 minuty nebo dokud nevyplavou na hladinu. Pak je sceďte a vraťte do hrnce. Přidejte zelenou omáčku a nasekanou kapustu. Většinu ořechů rozdrobte navrch a promíchejte.
  5. Gnocchi posypte zbylými ořechy a rozdrobte navrch zbylou gorgonzolu a ihned podávejte, nebo nechte ještě pár minut zapéct pod grilem dozlatova.
PRIMA TIP: Černou kapustu najdete i pod názvem Cavolo nero nebo toskánská kapusta. Pochází z Itálie a tvoří dlouhé tmavé volné listy, podle kterých se jmenuje. Ohromuje vysokým obsahem vitaminu A i komplexem vitaminů B (kromě B12). Chutí se podobá kadeřávku, ale je rychleji hotová. Stačí ji 15 minut podusit nebo 4–5 minut povařit, aby změkla. Nikdy se však nerozvaří jako kapusta. Koupíte ji v obchodech s italskými potravinami, ale i na farmářských trzích, pěstuje ji třeba farma Jamboz nebo Vícemil.

Vyzkoušejte také rychlé bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

5 ingrediencí – Středomoří

Jamie Oliver 5 ingrediencí – Středomoří

Jamie Oliver ve své nové knize představuje více než 125 receptů, které jsou oslavou středomořských surovin, chutí i vůní. Inspirovaly ho cesty po tomto oblíbeném regionu a s nadšením přetvořil klasické recepty na něco „oliverovsky“ působivého a jednoduchého. Na každý recept budete potřebovat jen 5 surovin, takže připravíte chutná jídla bez dlouhého nákupního seznamu a velké kopy nádobí... Zhruba polovina receptů je buď bezmasých, nebo s menším obsahem masa. Hledáte-li inspiraci na saláty, polévky, těstoviny, zeleninové pokrmy, jídla z ryb či mořských plodů, drůbeže, vepřového, hovězího i jehněčího masa nebo na slané koláče a dezerty, určitě si vyberete.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty