Suroviny
- kešu 1 a 1/2 hrnku
- pohanka (pražená) 1 hrnek
- datle (medjool; vypeckované) 8 ks
- kešu máslo 1/4 hrnku
- Kokosový olej 1 lžíce
- himálajská růžová sůl 1/4 lžičky
Krém:
- pistácie (v suchém stavu; namočené ve vodě na 6 hodin) 130 g
- kokosové mléko (vychlazené z konzervy; pouze horní hustá část) 1 hrnek
- jogurt (rostlinný; např. sójový nebo mandlový) 3/4 hrnku
- javorový sirup 1/2 hrnku + 2 lžíce
- kakaové máslo 1/4 hrnku
- matcha (prášek; např. ISWARI BIO) 2 lžíce
- vanilková pasta (lusk) 1/2 lžičky
Postup přípravy:
- Korpus: Pohanku a sůl vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na drobenku. Přidejte kešu oříšky a znovu mixujte, dokud se také nerozpadnou na drobenku.
- Přidejte datle, kokosový olej a kešu máslo a mixujte, dokud se nevytvoří těsto. Dno 22cm dortové formy vyložte pečicím papírem a pomocí sklenice rovnoměrně přitlačte těsto na dno a do boků. Nechte vychladit v mrazničce nebo lednici.
- Krém: Vložte všechny ingredience do vysokorychlostního mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence. Nalijte směs do připraveného korpusu a jemně poklepejte o pracovní desku, aby vám vyprchaly případné vzduchové bubliny. Vložte na 2–3 hodiny do mrazničky.
- Dozdobení: Po ztuhnutí dort vyjměte z dortové formy. Ozdobte kiwi, pistáciemi, čerstvou mátou a podávejte. Tento koláč lze několik dní uchovávat v chladu ve vzduchotěsné nádobě, případně zmrazit a rozmrazit dle potřeby.
Chcete si připravit elegantní cheesecake? Zkuste tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Nebo tu máme několik specifických matcha receptů: