Danmuji – korejská nakládaná ředkev s kurkumou
Zdroj: iStock
Danmuji – korejská nakládaná ředkev s kurkumou
Zdroj:
iStock
Moje hodnocení
17x
Sytě žlutá, nakládaná ředkev ve výrazném sladkokyselém nálevu je běžnou součástí korejských i japonských pokrmů. Podává se jako příloha, ale i jako součást poke bowl, sushi či kimbap. V asijských obchodech ji dnes už běžně koupíte, ale je velmi snadné ji připravit doma, kde máte záruku, že nebude dobarvována uměle.
12 porcí
45 minut
asijská
Suroviny
daikon
(velká bílá ředkev)
1 ks (cca 600 g)
sůl
(1 lžíce na marinování ředkve, ½ lžíce do nálevu)
1 a 1/2 lžíce
Velkou ředkev daikon oloupejte a zbavte slupky. Rozkrojte ji podélně a poté nakrájejte na tenká půlkolečka. Nebo ji můžete nakrájet na tenké, cca ¾ cm silné hranolky.
Nakrájenou ředkev vložte do velké mísy a posypte ji 1 lžící soli. Promíchejte a poté odstavte a nechte 30 minut marinovat.
V rendlíku přiveďte k varu vodu. Přidejte kurkumový prášek, cukr a sůl. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Vypněte oheň, do hrnce přilijte rýžový ocet a odstavte.
Po 30 minutách marinování ředkev opláchněte v cedníku tekoucí vodou, vymačkejte přebytečnou tekutinu a plátky ředkve vložte do čisté uzavíratelné nádoby.
Přelijte je horkým nálevem a nechte vychladnout. Poté přikryjte víčkem a před použitím nechte odležet v chladničce minimálně přes noc.
Domácí nakládaná ředkev vydrží v lednici až 1 měsíc.
PRIMA TIP: Do nálevu můžete přidat navíc 2 bobkové listy a pár kuliček pepře.
Vyzkoušejte také přípravu korejského kimchi podle návodného videoreceptu