Suroviny
- daikon (velká bílá ředkev) 1 ks (cca 600 g)
- sůl (1 lžíce na marinování ředkve, ½ lžíce do nálevu) 1 a 1/2 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- cukr krupice 1/2 hrnku
- voda 1 a 1/2 hrnku
- rýžový ocet 1 hrnek
Postup přípravy
- Velkou ředkev daikon oloupejte a zbavte slupky. Rozkrojte ji podélně a poté nakrájejte na tenká půlkolečka. Nebo ji můžete nakrájet na tenké, cca ¾ cm silné hranolky.
- Nakrájenou ředkev vložte do velké mísy a posypte ji 1 lžící soli. Promíchejte a poté odstavte a nechte 30 minut marinovat.
- V rendlíku přiveďte k varu vodu. Přidejte kurkumový prášek, cukr a sůl. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Vypněte oheň, do hrnce přilijte rýžový ocet a odstavte.
- Po 30 minutách marinování ředkev opláchněte v cedníku tekoucí vodou, vymačkejte přebytečnou tekutinu a plátky ředkve vložte do čisté uzavíratelné nádoby.
- Přelijte je horkým nálevem a nechte vychladnout. Poté přikryjte víčkem a před použitím nechte odležet v chladničce minimálně přes noc.
- Domácí nakládaná ředkev vydrží v lednici až 1 měsíc.
PRIMA TIP: Do nálevu můžete přidat navíc 2 bobkové listy a pár kuliček pepře.
Vyzkoušejte také přípravu korejského kimchi podle návodného videoreceptu