Suroviny
- tortilla placka 2 ks
- máslo 2 lžíce
- strouhaný sýr (mozzarella, gouda, čedar, ementál...) 1/2 šálku
- sušený česnek
- italské bylinky
Postup přípravy
- Změklé máslo v misce smíchejte se sušeným česnekem a italskými bylinkami.
- Rozložte dvě tortilly na čistý povrch. Lžící nebo nožem na máslo rovnoměrně rozetřete na povrch každé tortilly štědré množství změklého ochuceného másla. Dbejte na to, abyste tortillu pokryli až k okrajům.
- Poté na máslem potřené tortilly přidejte nastrouhaný sýr mozzarella, případně ve směsi s dalšími druhy sýra. Jednu připravenou tortillu položte na druhou tortillu.
- Předehřejte fritézu na teplotu přibližně 190 °C. Po předehřátí vložte tortilly do koše fritézy a smažte je asi 4–6 minut. Dávejte na ně pozor, protože doba přípravy ve fritéze se může lišit. Snažte se, aby tortilly byly zlatohnědé a křupavé. Pokud se vám celá tortilla do fritézy nevejde, nakrájejte ji a smažte po částech, ujistěte se, že jsou v jedné vrstvě a nepřekrývají se.
- Jakmile jsou tortilly křupavé a zlatavé, opatrně je vyjměte z fritézy. Pokud chcete, posypte je nasekanou čerstvou petrželkou, která jim dodá barvu a svěžest.
- Tortilly podávejte ihned, dokud jsou ještě teplé a křupavé. Výborně se hodí jako příloha k těstovinám, polévkám, salátům nebo i jako samostatná svačina. Můžete je také kombinovat se salsou nebo oblíbenou omáčkou na namáčení.
PRIMA TIP: Do ochuceného másla můžete použít sušené i čerstvé bylinky. Kromě mozzarelly se na zapékání hodí i další polotvrdé, spíše tučnější sýry, např. gouda, čedar, ementál...
Vyzkoušejte také česnekové chlebové placky naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE