Marocké taštičky briwat z filo těsta s čerstvým sýrem a olivami

Moje hodnocení
1x

Tenounké lístkující filo těsto je nezbytným obalem i pro nejrůznější plněné taštičky a roládky. Skvělý předkrm, párty zobání nebo součást bohatého výběru prvních chodů – briwat se dají plnit prakticky čímkoliv. Někdy se připravují i smažené, a je to samozřejmě i oblíbený street food. Vybrali jsme jednoduchou, pikantní, bezmasou verzi.

4 porce
60 minut
marocká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sýr utřete v misce s vejcem a olivami. Do směsi vmíchete nadrobno nasekanou petržel nebo mátu. Vezměte jeden plát těsta (zbytek udržujte pod navlhčenou vyždímanou utěrkou nebo fólií, aby těsto neosychalo).
  2. Plát lehce potřete rozpuštěným máslem a přeložte ho po délce, takže získáte asi 8,5 cm široký pruh, který rovněž potřete máslem. Nahoru si 3 cm od okraje dejte lžíci náplně a přeložte přes ni volný okraj.
  3. Teď začnete těsto skládat tak, abyste vytvářeli trojúhelníky, tedy diagonálně přes jeden roh, až získáte trojúhelníkový balíček – ujistěte se, že je těsto v okrajích dobře spojené a náplň nikde nevytéká. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Taštičky potřené máslem pokládejte na vymazaný nebo papírem vyložený plech a pečte je asi 30 minut, až budou krásně zlatohnědé a křupavé. Podávejte je horké nebo v pokojové teplotě, můžete je také nechat vychladnout a před podáváním prohřát.
PRIMA TIP: Filo těsto koupíte hotové v orientálních nebo balkánských obchodech, většinou je k mání mražené.

Hledáte tip na skvělé pohoštění? Vsaďte na oblíbené pizza šneky a připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty